2018-19: Portsmouth – Scunthorpe 2-0

Seiersrekken er startet.


Det var knyttet stor spenning til lørdagens kamp da Portsmouth tok imot Scunthorpe United til dyst på Fratton Park. Portsmouths gode form spillemessig den siste måneden har ikke alltid resultert i seier, og i en svært jevn og spennende tabellsituasjon vil seire som denne være vitale for at opprykkshåpet skal leve. I opptakten til kampen ble Barnsleys bortekamp mot Doncaster nevnt som et potensielt bananskall for Barnsley. Om de skled på et bananskall eller ei er dog usikkert, men at de derimot måtte dra hjem med kun et poeng i bagasjen kan ingen si noe på. Derfor kunne Portsmouth med seier lørdag ta inn poeng på dem.

 

Kampen

Kenny Jackett valgte å fortsette med de elleve som slo Walsall tidligere i uken. Det betød at kaptein Brett Pitman fortsatte i sin rolle like bak spiss Omar Bogle. I en værmessig utfordrende kamp var det kanskje nettopp spilleforholdene som var mest utfordrende for hjemmelaget. Portsmouth hadde det meste av ballinnehav, men slet med å bryte ned et lavtliggende bortelag. Første store sjanse kom i midten av første omgang da Solomon-Otabor tredde gjennom en fin pasning til Jamal Lowe som tok seg forbi Jak Alnwick i Scunthorpe buret, men klarte ikke treffe mellom stengene fra en noget spiss vinkel. Hjemmelaget burde gått opp i ledelsen like før pause etter en sjanse bonanza hvor verken Bogle, Lowe eller Solomon-Otabor klarte å få ballen i mål. Solomon-Otabor skadet seg i situasjonen da han prøvde å strekke seg etter en ball og måtte ut for behandling. Han kom inn på banen igjen men kort tid etter måtte han gi seg og ble erstattet av Gareth Evans.

Andre omgang fortsatte med at Portsmouth styrte kampen og hadde sjansene til å score mål. Men en god blanding av udyktighet, uflaks og en god Jak Alnwick gjorde at det så ut til å gå mot en frustrerende aften og et scenario vi har kjent oss igjen å være i den siste tiden. Men da det gjenstod 20 minutter av kampen fikk hjemmelaget frispark. Evans pisket ballen inn og det så først ut til at det skulle bli ufarlig da ballen ble headet ut av feltet. Ben Close plukket opp returen men en dårlig touch gjorde at den spratt videre til Omar Bogle, som ikke nølte da han fikk sjansen og spann rundt og satte ballen lekkert inn bak en sjanseløs Alnwick på første touch. En god prestasjon som sendte hjemmelaget i føringen og gjorde nervøs summing om til lettelse og jubel. Dette gjorde at gjestene måtte forsøke seg mer fram i banen og at kampen dermed åpnet seg litt. Scunthorpe maktet derimot ikke å skape noe nevneverdig, og det var Portsmouth som heller skulle punktere kampen da Jamal Lowe plukket opp en stuss fra en duell mellom Ollie Hawkins og en Scunthorpe forsvarer. Lowe dro seg mot sekstenmeteren, og ventet ut forsvarernes bevegelse. Med en skuddfinte og et påfølgende rykk som kunne minne om Eden Hazard kom Jamal Lowe seg forbi motstanderne og banket ballen i mål fra skrått hold. En klassescoring og nok et bevis på hva som bor i spilleren. Dermed var kampen punktert og det hele ebbet ut i en veldig fortjent hjemmeseier.

 

Tanker etter kampen

Etter lørdagens seier og den andre på rad denne uken, tok Portsmouth inn poeng på alle lagene over seg på tabellen, henholdsvis to poeng på Luton og Sunderland, og fire på Barnsley som ligger på andreplass og kanskje er det laget vi har størst mulighet å ta igjen av dem og Luton som for øyeblikket har de direkte opprykksplassene. Så kan man kikke på tabellen og trikse og regne på kampene som kommer, men Kenny Jackett og spillerne kan ikke annet gjøre enn å vinne sine egne først og fremst. En seiersrekke på lengde med det vi har klart tidligere i sesongen vil kanskje være nødvendig, og kikker man på kampprogrammet fremover er det ingen tvil om at vi vil være favoritter på papiret i mange av kampene, men som vi har fått erfare kan man tape og vinne mot alle lagene i denne ligaen. Lagene som kjemper for å unngå nedrykk vil heller ikke selge seg billig i innspurten, så vi går noen svært spennende uker i møte.

 

Kenny Jackett om kampen

“It was a hard-earned result, but a deserved victory for us. We were in control during the first half, but just couldn’t find that final ball.

“There were tough conditions with a bobbly pitch and the wind, but it’s like that all over the country and you have to find a way of adapting.

“We had to persevere and it was frustrating at times, although the fans got behind the side very well yet again.

“It was a day when we needed to stick at it and got the key first goal thanks to an excellent finish from Omar. He kept it low and gave the keeper no chance.

“I was pleased with what we did after going in front – we stayed on top and scored another fine effort to run out comfortable winners.

“There have been too many times this season when we’ve taken the lead and then sat back or rode our luck.

“It’s something I’ve been talking to them a lot about – how we can handle the game better. It was a pleasing aspect.

“The result keeps the pressure on the top two. We’ve got 71 points now and there are 24 of them still to play for. We have to keep focused and get as many as possible.”

“Viv felt his calf and hopefully it’s not too bad, but we’ll have to wait and see how quickly we can get him back.

“The estimate we’ve heard for Ronan is four to six weeks, but he’s said there’s no way he’s not playing for that long. It’s too early to say about Wembley.”

Kampfakta

League One, Fratton Park 16. mars 2019

Portsmouth – Scunthorpe 2-0 (0-0)

71. minutt 1-0 Omar Bogle

87. minutt 2-0 Jamal Lowe

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Thompson, Burgess, Clarke, Brown; Naylor, Close; Lowe, Pitman (c) (Donohue 89), Solomon-Otabor (Evans 45+2); Bogle (Hawkins 85)

Gult kort: Gareth Evans

Ubenyttede innbyttere: Bass, Walkes, Haunstrup, Isgrove

Dommer: Peter Wright

Tilskuere: 17.308 (198 bortefans)