2018-19: Walsall – Portsmouth 2-3

Endelig borteseier!


Portsmouth slo Walsall 3-2 og fikk dermed sin første borteseier i League One i 2019. Samtidig spilte Barnsley og Sunderland uavgjort og avstanden opp til direkte opprykksplass krympet til 6 poeng. Den som venter på å få se Pompey tilbake i storform må nok vente litt til, for det var ikke alltid like imponerende det som ble vist på den litt ujevne gressmatten.

Kenny Jackett hadde gjort tre endringer på laget som tapte mot Charlton i helgen. Brett Pitman kom inn og fikk prøve seg i “Gareth Evans – rollen” som hengende spiss. Nevnte Evans måtte finne seg en plass på benken. Omar Bogle var tilbake etter skade og overtok plassen til Oliver Hawkins. Det tredje byttet kom som en følge av en absurd skade. Ronan Curtis klemte fingeren i døren og måtte opereres. Dermed fikk Viv Solomon-Otabor prøve seg på venstrekanten.

 

1. omgang

Portsmouth åpnet best og hadde en sjanse ved Omar Bogle men skuddet hans satte ikke hjemmelagets keeper på den helt store prøven. Noen minutter senere fikk Portsmouth en litt billig straffe. Et innlegg fra Lee Brown gikk over alle i feltet. Nathan Thompson kom løpende og fikk en liten dytt i ryggen idet han kom innenfor hjørnet av sekstenmeteren. Alle som har sett vår høyreback i aksjon vet at han faller når han må, så det var klønete gjort av hjemmelagets Morgan Ferrier. Dommer Trevor Kettle dømte straffe, og Pitman scoret sikkert.

Portsmouth viste gode tendenser etter scoringen og både Jamal Lowe og Solomon-Otabor fikk muligheten til å øke ledelsen, men sistnevnte fikk ikke vendt opp og satt ballen i mål. Walsall fikk sin første ordentlige sjanse halvveis i omgangen da Ferrier kom gjennom og fikk avsluttet fra skrått hold. Keeper Craig MacGillivray fikk etterhvert kontroll på ballen og leverte deretter noe så sjeldent som en keeperassist. Hjemmelagets midtforsvar feilberegnet ballbanen og Omar Bogle befant seg plutselig alene med keeper. Han lobbet elegant over og ballen gikk i mål via treverket. Dermed sto det 2-0 til pause, og Pompey hadde fått godt betalt for sitt spillemessige overtak. Bortelaget skapte enda noen sjanser før hvilen og Jamal Lowe trodde han hadde økt til 3-0 etter halvtimen men han ble korrekt avblåst for offside.

 

2. omgang

Walsall fremsto som et helt annet lag etter hvilen og fikk omgangens første sjanse da en lang klarering lurte Matt Clarke og Josh Gordon fikk en mulighet. Den lignet litt på 2-0 scoringen til Pompey, men Gordon måtte avslutte med hodet og han fikk ikke nok kraft i den til å overliste MacGillivray.

I det påfølgende kvarteret var hjemmelaget best og skapte en del sjanser, særlig på innlegg fra ders venstreside. MacGillivray ble imidlertid ikke satt på de helt store prøvene.

Etter 68 minutter kom scoringen, men ikke til hjemmelaget. Pitman mottok et oppspill i midtsirkelen og klarte fra en nærmest liggende posisjon og spille gjennom Lowe som kom spurtende ned langs høyrekanten. Lowe fant Solomon-Otabor  som scoret sikkert.

James Vaughan kom inn for Bogle, og Pompey kunne ha økt til 4-0 da Lowe fikk plass inne i boksen, spilte til Tom Naylor som la inn på bakre stolpe men Lee Brown fikk ikke avsluttet.

Med et kvarter igjen av ordinær tid fikk Walsall en corner fra høyre. Midtstopper Jon Guthrie (178 cm) slo Christian Burgess (196 cm) i hodeduell og reduserte til 1-3. The Saddlers øynet et håp og fortsatte å skape sjanser særlig mot Pompey sin høyreside. Det ble ropt på straffe da ballen muligens berørte armen til Clarke, men dommeren sa nei.

I perioden som fulgte ble det gjort unormalt mange pasningsfeil og Pompey så ikke lenger ut som et topplag. Etter 2 runder med pingpongspill i boksen fikk Walsall enda en redusering på overtid, Guthrie nok en gang. Portsmouth slapp med skrekken og rodde i land en viktig borteseier, den første i ligaen siden desember 2018.

 

Hva kan vi ta med oss fra kampen?

Portsmouth har et slagkraftig mannskap offensivt, og kombinasjonen Solomon – Bogle – Pitman – Lowe skapte en del problemer for hjemmelaget. Problemet er at mye av den defensive tryggheten fra i fjor høst er borte. Dermed ble Walsall invitert inn igjen i kampen og det kunne i verste fall ført til nok et poengtap. Verken Burgess eller Clarke fremsto med ro og autoritet i denne kampen, men problemene handler like mye om midtbanen. Her har enda ingen klart å fylle tomrommet etter Ben Thompson.

 

Quo vadis Pompey?

Med seieren er Portsmouth fortsatt med i kampen om direkte opprykk, men mye skal gå riktig vei for at det skal skje. Dersom laget kan følge opp med hjemmeseier mot Scunthorpe vil man være nærmest sikret playoff og da gjelder det å bygge selvtillit frem mot disse kampene. Og skulle to av de tre lagene foran på tabellen snuble så skal selvsagt Kenny Jacketts menn kjenne sin besøkelsestid. Den som ønsker å friskmelde Pompey fra vinterens forsmsvikt må nok vente noen uker til, for det var til tider rufsete spill som ble servert på Bescott stadium.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“I really did think that our attacking players were a real threat and they got us the goals that won the game.”

I’d been looking for the right combinations in those number nine and 10 positions. Brett has worked hard to get back into the team in a slightly deeper role.”

“It was a difficult end to the match, with goals conceded from two set-pieces. “

“Overall I felt we looked a good team and applied ourselves well to get a very good win after the disappointment of Saturday.”

 

League One, Banks Stadium 12. mars 2019

Walsall – Portsmouth 2-3 (0-2)

13. minutt 0-1 Brett Pitman (straffe)

25. minutt 0-2 Omar Bogle

68. minutt 0-3 Viv Solomon-Otabor

75. minutt 1-3 Guthrie

90+4.minutt 2-3 Guthrie

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Thompson, Burgess, Clarke, Brown; Naylor, Close; Lowe, Pitman (kaptein) (Walkes 86), Solomon-Otabor; Bogle (Vaughan 74)

Gult kort: Clarke

Ubenyttede reserver: Bass, Haunstrup, Donohue, Evans, Hawkins

Dommer: Trevor Kettle

Tilskuere: 4,097 (598 Pompey fans)

 

Intervju med Kenny Jackett etter kampen:

Høydepunkter fra kampen:

Jubel etter 1-0 på straffe
Matt Clarke fikk behandling for hodeskade i 1. omgang
Mange tøffe dueller i kampen
Keeper MacGillivray hadde målgivende pasning til 2-0
Christian Burgess og resten av forsvaret slapp med skrekken