2018-19: Portsmouth – Blackpool 0-1

Kræsjlanding for Pompey hjemme mot Blackpool.

Et utsolgt Fratton Park bydde opp til fest, men serieleder Portsmouth fikk det aldri til å svinge ute på gresset. Formsvake Blackpool påførte Kenny Jacketts menn sesongens tredje tap på hjemmebane. Heldigvis for Pompey endte kampen mellom Sunderland og Luton uavgjort, så tabelltoppen holder en stund til. Kampen, og særlig 1. omgang, viste imidlertid at laget må heve seg betraktelig for at de gode tidene skal fortsette.

Kenny Jackett var tvunget til å gjøre endringer i startoppstillingen, dels på grunn av skader og dels fordi den gode leiesoldaten Ben Thompson ble kalt tilbake til Millwall. Andre Green, som ble matchvinner på overtid i cupkampen mot Norwich, fikk en plass i startoppstillingen. Gareth Evans fikk en mer defensiv rolle på midbtanen, sammen med Tom Naylor og nevnte Green. Olli Hawkins er fortsatt skadet, så Brett Pitman fikk spissplassen fra start flankert av Ronan Curtis og Jamal Lowe.

Anton Walkes og Dion Donahue fikk starte på backplassene, mens  stopperparet Whatmough/Clarke og keeper MacGillivray som ventet fikk fornyet tillit.

 

1. omgang

Hjemmelaget tok tak i kampen og holdt ballen på Blackpool sin banehalvdel, men uten å skape noen sjanser av betydning. The Seasiders var oppmerksomme på Pompey sine offensive kvaliteter og passet svært godt på Curtis og Lowe, som stort sett alltid hadde to forsvarere på seg. Gareth Evans fant seg ikke helt til rette i sin nye rolle, og det var ingen Ben Thompson som kunne finne åpningene.

Brett Pitman hadde en vanskelig oppgave som enslig spiss. Han mangler Hawkins sin spisskompetanse i luften og har ikke funnet tilbake til fjorårsformen. I mangel på innlegg i boksen søkte Pitman ut mot kantene for å prøve å bistå Curtis og Lowe, uten at det ga resultater.

I andre enden fikk Armand Gnanduillet og deretter Nathan Delfouneso sine muligheter men bursdagsbarnet MacGillivray ble aldri satt på de store prøvene. Like før pause fikk Curtis nesten foten på et innlegg fra Pitman, men omgangen endte med et soleklart 0 – 0. Man skal ha mye godvilje for å finne en eneste kvalifisert målsjanse i første omgang.

 

2. omgang

Portsmouth løftet seg noe i 2. omgang. Jamal Lowe fikk et skudd blokkert. Debutanten Andy Cannon, som kom inn for Green, fikk en god mulighet da Pitman headet tilbake til ham men skuddet hans fra 16 meter gikk utenfor.

I mellomtiden var dommer Kevin Johnson blitt skadet og han byttet plass med fjerdedommer Graham Kane, uten at det fikk noen stor betydning.

Portsmouth fortsatte å dominere, og hele laget inklusiv midtstopper Clarke var med i angrep, men det manglet presisjon i den avgjørende fasen.

I det 75. minutt fikk vi se presisjon, men i andre enden av banen, da Blackpool var på en sjelden visitt. Toppscorer Gnanduillet vant en duell inne i Pompeys 16 – meter og debutanten Chris Long  traff godt med sin avslutning. Keeper MacGillivray var sjanseløs og dermed sto det 0 – 1. Ikke helt etter spillets gang men heller ikke helt ufortjent.

David Wheeler kom inn for Evans og Portsmouth fortsatte å presse på. Det ble noe panisk over innspurten, med mange innlegg inn i boksen, som var nokså overbefolket. Brett Pitman, Jamal Lowe og Matt Clarke fikk gode sjanser, men det ville seg ikke for Pompey denne kvelden. Blackpool kunne juble for en etterlengtet seier.

 

Hva kan vi ta med oss fra kampen?

Det mest oppløftende denne kvelden skjedde på Stadium of Light, der Sunderland og Luton spilte 1 – 1. Dermed krympet ikke tabelledelsen med mer enn 1 poeng. Akkurat det må ikke bli en sovepute for noen i klubben. Sannheten er at Pompey har vært mer variable den siste måneden enn det tabellsituasjonen skulle tilsi. Vi har ikke vært spesielt overbevisende i spill 11 mot 11. Mot Norwich, Fleetwood og Sunderland fikk vi spille med en mann mer i store deler av kampen. I de øvrige kampene har vi slått Southend og Wimbledon, spilt uavgjort mot Barnsley og tapt mot Charlton, Gillingham og nå Blackpool. Det blir ikke opprykk av slikt.

Ben Thompson vil bli savnet, han var i ferd med å bli den sjefen på sentral midtbane som Portsmouth har savnet en stund. Evans og Naylor har andre kvaliteter. Pompey har hentet Andy Cannon og Bryn Morris skal være på vei inn fra Shrewsbury. Morris er 22 år, har mange U – landskamper for England og har prestert bra på utlån til Wycombe. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at han eller Cannon umiddelbart går inn og fyller tomrommet etter Ben Thompson. Men januar er ikke over, og Kenny Jackett & co har neppe handlet ferdig. Vi har god bredde i troppen, men kan trenge en eller to forsterkninger i førsteelleveren.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“We couldn’t get our ball players going in the first half and didn’t create anything – it was a bit of a non-event.”

“We did get going after the break and I always felt confident that we could lift ourselves because it’s happened to us on previous occasions.”

“But we couldn’t find that extra half a yard to get away from what I have to say is a very good defence.”

Blackpool manager Terry McPhillips:

“It was a cunning plan because he always scores against Portsmouth.”

“When we scored they were obviously going to throw the kitchen sink. We defended that well and I’m really pleased for the players. It was a great effort from the squad. I’m delighted to get the three points.”

 

Fratton Park, League One, 12. januar 2019

Portsmouth – Blackpool FC 0-1 (0-0)

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Walkes, Whatmough, Clarke, Donohue; Evans (Wheeler 75), Naylor; Lowe, Green (Cannon 64), Curtis; Pitman (k)

Ubenyttede reserver: Bass, Burgess, Haunstrup, May, Dennis

75 min 0 – 1 Chris Long

Tilskuere: 18,403 (247 bortefans)

Brett Pitman var stort sett omringet av de oransje
Jamal Lowe ble pakket godt inn
Ronan Curtis fikk lite til