2018-19: Barnsley – Portsmouth 1-1

Tættere top efter remis.

Før dagens kamp var Barnsley ubesejrede hjemme og vi havde ikke tabt ude. Sådan er det stadig efter 1-1 i South Yorkshires slud og blæst. Da både Luton og Sunderland samtidig fik fuldt udbytte af deres respektive kampe betyder pointtabet, at vi nu blot har fire points ned til The Hatters på andenpladsen, og fem til The Black Cats på tredjepladsen. Her hører det med til historien, at Sunderland har spillet to kampe færre. Dermed er der lagt op til en sindssygt spændende og potentielt afgørende kamp når vi tager imod sidstnævnte næste lørdag. Uanset hvad er vi dog garanteret at toppe tabellen til jul.

Trods det tætte program valgte manager Kenny Jackett at give genvalg til de startende elleve fra tirsdag aftens 1-2 nederlag mod Charlton Athletic. På bænken blev der til gengæld plads til Alex Bass da andenkeeper Luke McGee har brækket en knogle i den ene hånd. Dermed blev Bass kaldt tilbage fra udlånet til Torquay i National League South.

Første halvleg

Det er sjældent at vi bliver domineret af modstanderne i League One, men i første halvleg på Oakwell Ground var det lige præcis det som vore medrejsende supportere var vidner til. Barnsley sad på det meste, men heldigvis var deres afslutninger på mål enten upræcise eller forhastede. Det sagt så var det Pompey der kom frem til kampens første om end halve chance, men Ronan Curtis’ skud voldte ingen problemer for hjemmeholdets keeper Adam Davies. Af de to målmænd var Craig MacGillivray uden tvivl den der havde mest travlt, og måtte især gribe ind flere gange foran Cauley Woodrow. Spilfordelingen til trods så var det os der pludselig slog til kort før pausen Alex Mowatt prøvede at cleare bolden under et Pompey angreb men kom til at spille bolden lige foran fødderne på Gareth Evans, som naturligvis tog imod gaven. Fra kanten af feltet satte han med et præcist skud med venstre fod bolden sikkert ind i det ene målhjørne. 1-0 til Pompey. Helt fortjent var det ikke men det kendertegner gerne et tophold, at man scorer på de chancer man får.

Anden halvleg

Hele første halvleg var præget af det dårlige vejr, som næsten umuliggjorde flot pasningsspil. Det blev ikke bedre efter pausen, hvor vinden tog til i styrke, med det resultat at begge mandskaber havde svært ved at få spillet til at flyde. Hjemmeholdet forsøgte sig med et par forkølede langskud, der dog i begge tilfælde gik et stykke over mål. Efter en times spil fik Barnsley så udlignet i en situation, hvor en umarkeret Woodrow ved et indlæg bankede bolden i kassen fra nært hold. Her kostede et enkelt sekunds uopmærksomhed desværre dyrt.

Efterfølgende tog presset fra Barnsley til i bestræbelserne på at fremtvinge et sejrsmål, hvilket uundgåeligt førte til kontrachancer. På et af dem kom Hawkins fri i en god position men hans skud fik keeper Davies med nød og næppe blokeret med den ene fod. Der var appeller for straffespark fra begge sider men disse blev afvist af kampens dommer, der i den ene situation endda stangede en advarsel ud til Curtis for film. Kort efter blev ireren skiftet ud med Anton Walkes. Samtidig ændrede vi formation til et tremandsforsvar med Nathan Thompson, Jack Whatmough og Matt Clarke. Lee Brown og Anton Walkes udgjorde det defensive bolværk på midtbanen. Dermed overlod vi reelt initiativet til Barnsley, som ikke overraskende sad på resten af kampen. Formationsskiftet virkede til gengæld efter hensigten, og hjemmeholdet kom frem til færre tilbud. Kort før tid var et af dem dog ved at give bonus, men Kieffer Moores skud gik lige forbi mål. Derved blev det ved 1-1, og vores fine statistik på fremmed græs bestod.

Hvad kan vi lære af kampen?

Det var i forvejen en kamp, som helst ikke måtte tabes for ikke at lukke hjemmeholdet ind i topkampen igen. Den mission lykkedes. At andre resultater gik os imod er ærgerligt men noget som man må påregne i og med at tophold som oftest er stabile i deres pointhøst. Kampens betydning gjorde, at Jackett ikke turde rotere i truppen, og da vi nu har en hel uge inden den næste, og lige så vigtige kamp, ja så ligger det ikke i kortene, at vi kommer til at se noget til periferispillerne selv om managerens udmelding for et par uger siden kunne tolkes således. I en så forholdsvis lang sæson vil det altid være en fin balancegang hvorvidt og i hvor stor udstrækning man som manager vil udnytte en trups bredde (i det tilfælde at man har en sådan), og lige nu er der da heller ikke grund til bekymring da Jackett sandsynligvis har helt styr på, hvem der har brug for en pause. Men på sigt tror jeg at vi bliver nødt til også lade andre spillere hjælpe til med at vi når over målstregen i en god position. Der er reelt ingen der har spillet sig af når de har fået chancen.

Kommentarer fra manager Kenny Jackett

“It was a high-quality contest and I was pleased with the point, even if we did take the lead. Barnsley had a free week and we didn’t, so I thought we played well when you take that into account. The conditions took over a bit during the second half, but our attitude and effort were both excellent. With the right combinations up front we could have got into some really good positions, so that’s something we’ve got to learn. We do feel that sometimes we need to get one or two players closer to Oli Hawkins to make us more of a threat on the break. To be fair to the ref, he had quite a few difficult decisions to make because of the conditions, which were tough, although I thought it was harsh to book Ronan Curtis for simulation.”

League One, Oakwell Ground, 14. december 2018

Barnsley – Portsmouth 1-1 (0-1)

43. minut: 0-1 Gareth Evans

61. minut: 1-1 Cauley Woodrow

Opstillingen (4-2-3-1): MacGillivray; N. Thompson, Whatmough, Clarke, Brown; Naylor, B. Thompson; Lowe, Evans (anfører), Curtis (Walkes ’74); Hawkins

På bænken: Bass, Walkes, Burgess, May, Donohue, Green og Pitman

Advarsel: Naylor, Curtis og Brown

Udvisning: Ingen

Tilskuere: 12.441 (heraf 1.674 medrejsende Pompey supportere)

Kenny Jackett efter kampen.

 

Højdepunkter fra kampen.