2018-19: Opptakt Rochdale AFC – Portsmouth

Tør vi drømme om Wembley?

Portsmouth møter divisjonskollega Rochdale borte i FA – cupens 2. runde. Verdens eldste eksisterende fotballturneringen ga Pompey mye å juble for i 2008 og 2010. Etter det har vi stort sett snublet i første hinder, bortsatt fra i 2015/16 – sesongen da vi tok oss til 4. runde. Nå har Portsmouth en bedre tropp enn på lenge, og mange håper derfor at Kenny Jackett vil satse helhjertet på FA – cupen selv om det kan tenkes å gå ut over hovedmålsettingen som er opprykk fra League One. Rochdale på sin side har ingen ambisjoner om opprykk og kan se på FA-cupen som sin store sjanse til å gi sine supportere minneverdige opplevelser. I fjor kom The Dale helt til 5. runde og spilte uavgjort hjemme mot Tottenham før det ble tap i omkampen. Oppgjøret på Spotland Stadium er derfor temmelig åpent.

 

Litt om Rochdale AFC

The Dale, som de kaller seg, kommer fra industribyen Rochdale like nord for Manchester, en typisk industriby med drøyt 200.000 innbyggere. The Dale spiller hjemmekampene på Spotland Stadium, som har en kapasitet på over 10.000 men som i gjennomsnitt samler knapt 3.500 på ligakampene. Laget har aldri spilt høyere enn på tredje øverste nivå og har sine beste ligaplasseringer tilbake på 1920 – tallet.

Laget trenes av Keith Hill, som har hatt jobben nesten sammenhengende siden 2006, kun avbrutt av en periode som manager for championshiplaget Barnsley. Den  store stjernen på dagens Rochdale er Ian Henderson som med sine 12 mål og 3 assist er toppscorer i League One. Dale har hatt en variabel sesong og kommer fra et tap 4 -2 borte mot Oxford. Samtidig har de slått lag som Charlton, Doncaster og Accrington Stanley den siste måneden. De tok også poeng hjemme mot det store formlaget i League One, Luton Town.

 

Manager Keith Hill er veldig klar på hva han mener om dagens kamp. «It’s a game that’s winnable »

“They are going to be favourites, there’s no question about that, but we’ve had great success in the FA Cup over recent years and we’re looking forward to the experience again.”

 

Situasjonen hos oss

Portsmouth må klare seg uten David Wheeler, Joe Mason og Dion Donahue. Forøvrig kan Kenny Jackett fra en romslig og god tropp. Han antyder i sitt intervju før kampen at han vil vurdere enkeltspilleres form og overskudd med tanke på det tette kampprogrammet. Det meldes i dag at Ben Close starter kampen på bekostning av Tom Naylor. Sannsynlig lagoppstilling for Portsmouth blir dermed:

MacGillivray – N.Thompson, Whatmough, Clarke, Brown, B.Thompson, Close; Lowe, Evans (c), Curtis, Hawkins. På benken finner man da McGee, Walkes, Burgess, Haunstrup, Rose, Green og Pitman.

 

Head to head

Rochdale ligger nå på 17. plass med 23 poeng, 21 bak Portsmouth. Bortelaget har også den beste statistikken i innbyrdes oppgjør med 6 seire på de siste 9 kampene. Også på Spotland har Pompey en god statistikk med 3 seire på de siste 5 kampene, senest i ligaoppgjøret i september da Lowe, Pitman og Clarke sikret en 3 -1 seier.

 

Spådom

Jeg tror kampen blir tøffere enn mange Pompeyfans ser ut til å tro. Mitt tips er at hjemmelaget går ut i hundre og leder 2 – 0 før Portsmouth våker og berger 2 – 2 og omkamp. Det er nemlig ikke før i 5. runde at kampene skal avgjøres med ekstraomganger og straffekonk. Returoppgjøret går på Fratton Park, og dermed blir det avansement for Kenny Jacketts menn.

 

Pompey manager Kenny Jackett om kampen: