2018-19: Scunthorpe United – Portsmouth 1-2

Sjælden sejr cementerede toppositionen.

Det holdt hårdt til sidst men det blev til tre points og dermed den første sejr hos Scunthorpe i 55 år. Da både Barnsley og Sunderland samtidig smed to points, ja så blev eftermiddagen endda endnu bedre. Resultaterne betyder nemlig, at vi nu har fire points ned til andenpladsen og seks til tredjepladsen. Denne gang vel og mærke uden at forfølgerne har spillet en kamp mindre.

Det blev genvalg til de startende elleve som sikrede os FA Cup avancement mod Maidenhead for to uger siden. Eneste ændring var at Anton Walkes fik en plads på bænken på bekostning af Louis Dennis. Heller ikke Andre Green klarede cuttet til truppen. I front spillede Hawkins hele kampen idét manager Kenny Jackett valgte at spare Brett Pitman efter angriberens knæproblemer op til kampen.

Første halvleg

Fra start var det Pompey der satte sig på spillet, og denne dominans holdt halvlegen ud. Mens det meste af spillet altså foregik på hjemmeholdets banehalvdel var der til gengæld småt med de helt store chancer til nogen af siderne. Matt Clarke havde et hovedstød der gik lige forbi mål lige som der var appeller for et straffespark da Hawkins blev væltet omkuld i feltet. En enkelt stor mulighed blev det også til for Scunthorpe, men Matty Lund sendte George Thomas’ hjørnespark lige over mål. Den manglende skarphed havde vi til gengæld da vi med to mål på seks minutter satte en tyk streg under, hvem der bestemte begivenhederne frø pausen. Et hjørnespark af Ronan Curtis blev sendt videre ind i midten af feltet af Jack Whatmough. Her ventede Tom Naylor, som havde mere end plads nok til med et fladt skud at sende bolden i nettet til en velfortjent føring til udeholdet. Den blev fordoblet et par minutter efter da Gareth Evans fra kanten af feltet scorede uden for keeper Jak Alnwicks rækkevidde. 2-0 og Pompey var i den grad i førersædet ved pausen.

Anden halvleg

De sortklædte gæster sad også på det meste i starten af 2. halvleg, men langsomt fik The Iron kæmpet sig ind i kampen om end det stadig var Pompey der virkede farligst. I det 58. minut burde det også være blevet 3-0 men denne gang fik han i en lignende position sendt bolden forbi efter ellers flot forarbejde af Naylor. Det hævnede sig desværre da Lee Novak bare to minutter senere fik tid og plads til at reducere på en ripost af keeper MacGillivray, der dog ikke kunne lastes for målet. Scoringen betød ikke overraskende øget intensitet, og det lå i luften at der ville komme flere mål i kampen. Scunthorpe-keeper Alnwick fumlede lidt ved et indlæg fra Jamal Lowe, men var alligevel hurtigste mand på den løse bold og kunne snuppe den for fødderne af en ellers fri Ronan Curtis. Især mod slutningen af kampen var der overbefolket i Pompeys felt, og i en af disse situationer kunne hjemmeholdet med lidt held have udlignet, men George Thomas’ skud skruede lige uden om vores mål. I en tilsvarende situation fik Jack Whatmough kun lige losset bolden væk i sidste øjeblik. 11 minutter før tid valgte manager Kenny Jackett så en defensiv indskiftning da Gareth Evans havde fået et mindre skrub og måtte forlade banen. Ind kom i stedet Christian Burgess. Samtidig blev der skiftet til en 3-4-3 formation med Whatmough, Burgess og Clarke bagerst mens de to backs blev rykket længere frem på banen. Det medførte et vedvarende pres fra værterne men trods fem minutters tillægstid holdt også den nyformede defensiv stand, og dermed fik vi endelig brudt stimen af dårlige resultater i den nordøstengelske industriby.

Hvad kan vi lære af kampen?

Der er flere årsager til, at det er et helt andet hold vi ser i denne sæson sammenlignet med den sidste. Væsentlige forstærkninger på nøglepositioner er én ting, end anden kom igen til udtryk i går, nemlig den at vi nu er i stand til at køre knebne føringer i hus. Scunthorpe er et fysisk stærkt mandskab med flere høje spillere, og alligevel så havde vi ikke de store problemer med at holde dem fra fadet på trods af at de ofte havde 6-7 mand liggende i vores felt ved dødboldsituationer i anden halvleg. Det er et udtryk for både vilje, selvtillid og resultatet af kontinuitet især i det bagerste geled. Med tanke på at det ofte siges, at angrebet vinder kampe men defensiven vinder mesterskaber, ja så giver denne defensive soliditet ro samt ikke mindst tro på, at dette virkelig er recepten på oprykning. Kan vi også neutralisere de to formentlig største trusler Sunderland og Barnsley når vi møder dem i henholdsvis 22. og 23. spillerunde vil det sende et stærkt signal om, at vi har tænkt os at spille med om top to hele vejen.