2016-17: Portsmouth – Doncaster 1-2

Vi må starte fra nul igen.

AV: Steen Houman

Endnu en kamp under niveau for Pompey kostede det første hjemmebanenederlag mod Doncaster Rovers, der dermed fik et lille forspring på os i toppen af rækken. Især en katastrofal første halvleg gav os for meget at arbejde med til at komme tilbage i kampen.

Manager Paul Cook foretog en enkelt ændring på det hold som startede på banen i 1-3 nederlaget i Blackpool i tirsdags. Den ramte Tom Davies i den centrale defensiv, der måtte tage plads på bænken. I stedet fik Matt Clarke chancen på samme position.

1. halvleg

Pompey startede med fart i støvlerne som sædvanligt men kom ud over en offsidekendelse mod Gary Roberts ikke frem til noget i åbningsminutterne inden at Doncaster slog til i den anden ende efter blot 7 minutters spil. Lige som på Bloomfield Road mod Blackpool, var det desværre igen en målmandsfejl der satte vores modstander i gang. David Forde kom ud af sit felt for at snuppe en bold i luften, men John Marquis nåede den først og kunne så let som ingenting sætte den i det tomme mål. 0-1. Vores respons lod ikke vente længe på sig, men omsluttet af tre forsvarsspillere kunne Carl Baker kun afslutte lige på målmand Marko Marosi. Heller ikke Conor Chaplin fik ordentligt ram på bolden efter at Kal Naismith havde fundet ham i gæsternes felt. I det hele taget virkede vi sløsede denne eftermiddag, og mistede forholdsvis mange lette bolde, hvilket førte til en noget overraskende dominans af Doncaster, der som et resultat af dette havde bolden mere end hjemmeholdet. Efter 34 minutters spil viste de igen, at de også vidste, hvad de skulle gøre med den, men igen skete det ikke uden hjælp fra os. Andy Williams fik alt for meget plads på vores banehalvdel da han modtog en aflevering efter et frispark til udeholdet, og køligt satte han bolden i mål uden for David Fordes rækkevidde. 0-2.

Det var først i slutminutterne af første omgang at Pompey virkelig fik sat tryk på. Fem minutter før pausen appellerede vi for straffespark da Gareth Evans faldt i feltet efter en nærkamp med gæsternes Tommy Rowe, men dommeren mente at Evans havde filmet, og gav ham i stedet en advarsel. Carl Baker forsøgte sig med et langskud fra 30 meters afstand, men det blev uden de store prøvelser tippet over mål af keeper Marosi. Kort efter kom Baker dog på tavlen da han opsnappede en fejlaflevering fra gæsternes Jordan Houghton og sikkert smækkede bolden op i nettaget. 1-2. Derefter blev der fløjtet til pause.

2. halvleg

Også fra starten af anden halvleg var det to pågående mandskaber der var på banen, men rigtig farligt blev det ikke, og efter 54 minutters spil så Paul Cook sig nødsaget til at forsøge noget nyt i form af en dobbelt udskiftning. Ind kom Lalkovic og Linganzi på bekostning af Rose og Naismith. Det gav i første omgang ikke bonus, for Rovers satte sig langsomt på kampen igen, og anfører Doyle måtte ned og blokere et nærgående forsøg fra Andy Williams. I den anden ende kunne Chaplin have bragt balance i regnskabet da han blev spillet fri af Roberts, men bolden lå en anelse forkert for ham, og han kunne ikke få den dirigeret mod gæsternes mål. Med 19 minutter igen måtte så også angriberen forlade banen. Ind kom Curtis Main, der således skulle forsøge at drille sine tidligere holdkammerater. Et par minutter senere var vi centimeter fra udligningen. Det var dog Baker der kom tæt på da han fik rettet et skud fra Lalkovic af så det ramte gæsternes overligger. Main fik chancen kort efter men alene med målmand Marosi afsluttede han direkte på keeperen. Vi noterede os for en sidste men stor chance i det 81. minut efter et indlæg fra Baker ramte Roberts lige i pandebrasken, men det ellers velplacerede hovedstød blev sparket væk på mållinjen af Andy Butler. I sidste ende blev der lagt hele seks minutter til af kampens dommer, men de bragte aldrig gæsternes føring i fare, og dermed måtte spillerne for første gang i denne sæson forlade Fratton Park som tabere.

Hvad kan vi lære af kampen?

Et nederlag i 11. spillerunde burde ikke blive afgørende for sæsonens videre forløb, men det er bekymrende hvordan vi for sjældent formåede at presse et på det seneste skrøbeligt Rovers-mandskab og nærmest forærede dem chancerne denne eftermidag. Samtidig kan det give antegn til panderynker at vi allerede nu er oppe på 4 nederlag i sæsonen når vinderen af rækken i de seneste par sæsoner gennemsnitligt har lagt på 8 af slagsen – Northampton i sidste sæson endte endda kun på 5. Der er lang vej hjem endnu, og naturligvis er intet tabt, men selvtilliden hos spillerne må have fået et helt unødvendigt hak med to fortjente nederlag efter den ellers flotte sejr mod Barnet, som nu forekommer at ligge nærmest år tilbage. At vi nu bliver nødt til at rejse os på udebane, hvor vi så lagt fra har rykket træer op med rode i denne sæson, gør ikke opgaven lettere.

Efter at have set solid ud i de første kampe har vores defensiv inklusiv målmand David Forde virket mærkværdigt usikre i de seneste to. Efter fire clean sheets i de første seks kampe har vi fulgt op med at indkassere ni mål i de efterfølgende fem. Skader har ikke gjort det lettere, men det er ikke hele historien, for de fleste mål har skyldtes personlige fejl og sløset markering. Dermed har der pludseligt vist sig en stor svaghed på holdet, som modstanderne desværre ikke har været sene til at udnytte. Paul Cook har således fået endnu et problem at løse ud over det markante fald i niveauet på fremmed græs, og det skal reelt løses forholdsvist hurtigt inden vi bliver distanceret af holdene foran os i tabellen.