2018-19: Peterborough – Portsmouth 1-2

Til topps etter sterk borteseier i bortekampen.

AV: Thorgeir Benjaminsen

Det var to ubeseirede lag som møttes til dyst lørdag ettermiddag i kampen om tabelltoppen. Et Peterborough som under ledelse av Steve Evans har fremstått som et helt nytt fotballag denne sesongen med mange nye spillere og solide prestasjoner innledningsvis denne sesongen skulle være en formidabel oppgave for Portsmouth, og en skikkelig test som fort villegi svar på hvor vi står hen i kvalitet til andre topplag.

Portsmouth har på sin side hatt en nesten like solid sesonginnledning, men selv de mest blåøyde supportere har måttet innrømme at man har hatt stang inn i en del kamper. Effektiviteten har vært høy, og en god sisteskanse samt en del spolerte sjanser hos motstandere har bidratt til å gi Portsmouth en veldig god start på årets sesong.

Bedre skulle den bli, da Ollie Hawkins og Jamal Lowe sikret tre poeng på London Road.

Kenny Jackett gjorde to endringer fra laget som spilte uavgjort hjemme mot Shrewsbury forrige runde. Inn for skadde André Green kom Ronan Curtis, som hadde returnert fra landslagsoppdrag for Irland, samt en rotering i midtbanen da Ben Close erstattet Ben Thompson som var henvist til benken.

 

Første omgang

Oppbyggingen til kampen har foregått hele uken, og de fremmøtte ble ikke skuffet over intensiteten begge lag viste fra første spark på ballen. Hele 2.500 bortesupportere hadde tatt turen, og begge lags fans bidro til å skape en utrolig atmosfære og ramme til kampen. En heseblesende start med høyt tempo og krigervilje på hver ball og duell var svaret fra spillerne.

Bortelaget hadde kampens første sjanse da en heading fra Christian Burgess ble blokkert, og like etter var vertene farlige frempå da Rhys Bennett avslutter over mål etter en fin flikk fra formspilleren Jason Cummings. Spillet fortsatte å bølge fra ende til ende med høyt tempo, uten at noen av lagene kom til de helt store målsjansene.

Et lite opphold i kampen etter halvspilt omgang da kampens dommer Roger East ble tilkalt av fjerdedommeren etter at Peterboroughs trener-team hadde vist negativ oppførsel på sidelinjen. Ikke overraskende var det hjemmelagets trener Steve Evans som var i fokus og fikk en advarsel av East.

Et halvhjertet rop på straffespark da hjemmelagets Siriki Dembele falt altfor lett inne i boksen, og noen halvsjanser til begge lag fulgte i det omgangen ebbet ut og lagene gikk til pause med null mål.

En jevnspilt første omgang uten de store sjansene, men likevel høy underholdningsverdi for tilskuerne.

 

Andre omgang

Etter å ha startet første omgang med et forrykende tempo, var det to mer forsiktige lag som kom ut etter pause.

Begge trenerne så ut til å ha gitt instrukser om å holde mer igjen for å unngå den type “Hawaii-fotball” man fikk servert i første omgang, og angripe mer målrettet og kontrollert. Dagens Pompey-kaptein Gareth Evans måtte se sitt skudd blokkert like utenfor motstanderens boks, før en takling av Nathan Thompson på hjemmelagets Jason Cummings ble belønnet med gult kort og frispark til vertene i farlig posisjon. Frisparket, slått av Dembele ble enkel mat for Portsmouths keeper Craig MacGillivray.

MacGillivray skulle like etter i aksjon da han gikk ut for å plukke et innlegg, som han ved første anledning glapp og sørget for pulshopp hos begge lags supportere. Heldigvis landet ballen i nærheten og han rakk raskt å ta ballen igjen.

Så var gjestene frempå, og nylig Irland-uttatte Ronan Curtis forserte nydelig forbi motstanderne ute på sin venstre flanke, før han leverte et godt innlegg som ble møtt av et like godt hodestøt fra Oli Hawkins som stanget inn sitt første for sesongen. Gjestene var dermed i føringen like etter at timen var passert, og virket å ryste hjemmelaget.

Kort tid etter var Portsmouth frempå igjen, og Curtis fortsatte å herje med hjemmelagets forsvarere. Etter å ha forsert forbi to mann ble han stoppet og ballen havnet hos Oli Hawkins som løp gjennom feltet og til enden av sekstenmeteren, før han la ballen inn foran mål på bakre stolpe. Der ventet igjen Ronan Curtis som headet ballen ned til Jamal Lowe som enkelt kunne sette inn skåringen som doblet ledelsen til bortelaget kvarteret før slutt.

En del stygt spill fulgte og tydelige tegn hos frustrasjon og overtenning sørget for at kortstatistikken gikk betraktelig opp på tampen av kampen. Hjemmelaget forsøkte å presse på for å få en utligning, men Pompeys forsvar virket bunnsolide og lot seg ikke skremme av vertenes forsøk.

Ronan Curtis fikk seg en smell og gikk haltende av banen like før slutt, og syv minutters tilleggstid sørget for fornyet spenning i kampen. Hjemmelaget skulle få seg en skåring da Matt Godden utnyttet en glipp i motstanders forsvar og satte inn reduseringen og sitt syvende for sesongen. En spiller vi på forhånd var klar over kunne skape store problemer for oss denne ettermiddagen.

Heldigvis kom målet såpass sent, hele fire minutter inne i overtiden, at det var knapt med tid for flere mål. Men de skulle få en siste sjanse da et lang oppspill fra keeper havnet i returrom og en av hjemmelagets spillere fikk løsnet skudd fra sekstenmeter streken. Heldigvis var skuddet rett på Craig MacGillivrays trygge klyper.

Kampen var så slutt og Portsmouth påførte hjemmelaget deres første tap for sesongen, og det var gutta fra sørkysten som overtok tabelltoppen og kan fremdeles smile over å være ubeseiret til nå i sesongen. En sterk seier som viste karakter, spesielt mot slutten hvor kortene haglet og hjemmelaget trykket på for utligning.

Portsmouth-assistentmanager Joe Gallen

“It was a big game, although it’s probably too early to say just how big it is. I’d love to be talking about being top in May – that’s the key. It doesn’t really mean much at this stage of the season. We’re only eight matches in, but to emerge as the winners against another side that had yet to lose is pleasing.”

“Peterborough have a very direct style of play and the ball was going from back to front an awful lot, so it was important to win a lot of first headers. We felt that if we did that, it would take their threat away because they have some very good finishers and the ball can end up in the back of your net extremely quickly.”“I thought our back four and goalkeeper were outstanding, as well as Tom Naylor just in front of them. You prepare for that in training during the week, although we do an awful lot of work with the ball as well.”

 

Peterborough-manager Steve Evans

“There was nothing in a very competitive game for an hour. But then we left a man unmarked in the penalty area for the first goal and then lost the ball with a poor pass for the second goal. “We still had time to get back in the game. The substitutions we used all helped. Ivan Toney should have scored from Marcus Maddison’s free kick and Siriki Dembele should have scored with the last kick of the game.”

“But we lost because they took advantage of our errors. They didn’t make any in their own penalty area. We didn’t show any finesse or quality on the ball until it was too late. “We were poor in the first-half. They had more composure on the ball, but we started the second-half better, so it was disappointing to fall behind.

“It’s only one game though. We are still in good shape and now it’s all about reacting well and I’m sure this group of players will. They worked hard today. They gave everything, but they had little go their way.”

“Roger East refereed the game poorly. He lost control at times in the second-half, especially when he let Nathan Thompson roll on and off the pitch with an injury. Thompson is know for that sort of antics. And then the referee let two physios run on the pitch without having permission. It was all very frustrating.”

“We have to play a bit smarter in future. Motivation should come from listening to their players sing they were top of the league. We went top a couple of weeks ago and didn’t get carried away.”

“We’ve lost to a big football with a big budget and fantastic support. It was great to see the Peterborough public turn out in force as well. I’m sure they will be back as we are a good side.”

 

League One, London Road, 15. september 2018

Peterborough – Portsmouth 1-2 (0-0)

62. minutt: 0-1 Oli Hawkins

75. minutt: 0-2 Jamal Lowe

90+4. minutt: 1-2 Matt Godden Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; N.Thompson, Burgess, Clarke, Brown; Close (B.Thompson 86), Naylor; Lowe, Evans (c), Curtis (Haunstrup 90); Hawkins

Ubenyttede reserver: McGee, Rose, Wheeler, Pitman, Mason

Gult kort: Nathan Thompson, Oli Hawkins, Ben Close og Christian Burgess

Tilskuere: 10.472 (2,513 Pompey fans)

Under følger videoer og flere bilder fra kampen

Kaptein Gareth Evans

Tom Naylor spilte en god kamp.

Managerne.