2018-19: Portsmouth – Shrewsbury Town 1-1

Pitman reddede stimen.

Af: Jean Robert Tankred

I sidste sæson havde vi tabt denne kamp! På en eftermiddag, hvor ikke meget lykkedes for os, og vi var et stykke under vanligt niveau denne sæson, viste Shrewsbury Town sig at være en noget sværere modstander end forventet, og der måtte et sent straffesparksmål af Brett Pitman til for i det mindste at bjærge det ene point. At det overhovedet blev til det ene af slagsen understreger, at der er mere kvalitet og vilje på dette mandskab end for et år siden, og den fortsatte status som ubesejret efter sådan en kamp kan kun give et ekstra psykologisk rygstød. Samtidig var den et fingerpeg om, at hvis vi ikke holder niveauet hver gang, ja så bliver det svært stort set lige meget hvem vi på dagen står over for.

Da både Barnsley og Sunderland ligeledes måtte nøjes med en pointdeling på eget græs beholder vi vores andenplads i League One, men Peterborough skabte med en 3-2 sejr hos Southend lidt afstand til førstepladsen.

Kenny Jackett havde tre ændringer i ærmet til kampen, hvoraf de to som bekendt var påtvungne da hverken Jack Whatmough eller Anton Walkes blev deres respektive skader kvit. De to blev erstattet af hhv. Nathan Thompson og Christian Burgess mens der i Ronan Curtis’ fravær blev ligadebut til Andre Green. Samtidig var kampen også en tilbagevenden til sidste sæsons foretrukne 4-2-3-1 opstilling, men mere om den senere.

 

Første halvleg

Hvor vi i de to foregående kampe mod Plymouth og Gillingham kom ud af starthullerne med fuld fart så vi anderledes sløve ud denne eftermiddag. Ganske vist havde Jamal Lowe et godt forsøg som Joel Coleman i gæsternes mål måtte parere ud til hjørnespark, men ud over denne chance kom Pompey ikke frem til meget før pausen. Shrewsbury virkede mere livlige om end heller ikke de fremstod som nogen decideret trussel fremad i banen. Et par halvforkølede skud fra Omar Beckles og Lenell John-Lewis voldte på ingen måde problemer for Graig MacGillivray i hjemmeholdets mål, og dermed forløb første halvleg uden højdepunkter og mål.

 

Anden halvleg

Den lidt livløse forestilling før pausen gav Jackett anledning til en dobbelt udskiftning fra starten af anden omgang, hvor David Wheeler og Ben Close afløste de anonyme Andre Green og Ben Thompson, men det kunne reelt have været andre og flere spillere der kunne være blevet i omklædningsrummet. Lige meget hvad så virkede de friske ben efter hensigten og Pompey begyndte langsomt at sætte sig på kampen. Helt væk var gæsterne dog ikke, og et par minutter inde i anden halvleg mente de, at de burde have fået tilkendt et straffespark.

Alex Gilliead faldt i en duel med Lee Brown i vores felt, men dommeren så intet ulovligt i den situation. Kort efter forsøgte Brown sig med et skud fra distancen, der strøg lige forbi Shrewsbury-målet. Det virkede til at vi var ved at få indstillet sigtekornet. Endnu tættere på kom vi med et hovedstød fra Gareth Evans som Coleman kun lige fik tippet over mål. Der manglede lige den sidste skarphed, og med 23 minutter igen blev det derfor tid til at få Brett Pitman på banen i stedet for den på dagen hårdt arbejdende men også lettere harmløse Oliver Hawkins.

Men, i stedet for et øget pres på gæsterne slog de til i den anden ende af banen på hvad der viste sig at være deres reelt eneste skud inden for målrammen. Christian Burgess, som indtil da havde spillet en solid kamp, tog forkert bestik af et indlæg fra Shaun Whalley, og bolden landede foran fødderne på en helt fri Greg Docherty. Midtbanenspilleren, der var blevet skiftet ind minuttet før, kunne med lethed og sin første boldberøring i kampen sende den i nettet til en noget overraskende føring til The Shrews. Med kampen vendt på hovedet var der kun én vej for Pompey, og det var fremad. Den resterende del af kampen formede sig som et langt pres på gæsternes mål, og ni minutter før tid var det Pompeys tur til at føle sig snydt for et straffespark. Josh Emmanuel gik i ryggen på Pitman, og brugte indiskutabelt hænderne til at skubbe angriberen væk, men kampen dommer mente at der skulle mere til for at fløjte, og vinkede afværgende. Et straffespark fik vi dog alligevel et par minutter senere, hvor Alex Gilliead sendte den fremadstormende Nathan Thompson omkuld i Shrewsburys felt, og det virkede da også korrekt. Pitman tog ansvaret på sig og sendte bolden i mål bag Joel Coleman, der ellers gik til den rigtige side, men keeperen kunne ikke forhindre bolden i at stryge i mål til 1-1. Trods et sidste pres blev dette også slutresultatet i en kamp, hvor pointdelingen reelt var ganske fortjent.

 

Hvad kan vi lære af kampen?

Med Ronan Curtis ude følte manager Kenny Jackett sig åbenbart foranlediget til at skifte system til fordel for sidste sæsons favoriserede 4-2-3-1, men det blev sandt at sige ingen succes. Vores unge irske komet har været an afgørende figur i flere kampe, og spørgsmålet er, om vi, med den måde som vi har spillet på i sæsonens første kampe, simpelthen er blevet for afhængige af ham? I hans fravær gik Jackett væk fra den 4-3-3 formation som med de to hurtige fløje har været basis for den gode sæsonstart, men umiddelbart så det ud til, at automatismerne på holdet dermed forsvandt som en dug for solen. Under alle omstændigheder var holdet uigenkendeligt især før pausen, og i de sidste 45 minutter kom vi egentlig kun tilbage i kampen via kamp og vilje. Det er der intet galt med, for det viser, at kemien og mentaliteten på holdet er på plads, men det flow som vi kom med i de seneste to kampe – også på Fratton Park – var ikke-eksisterende mod Shrewsbury. Her bør der også være på sin plads med lidt kredit til gæsterne, der fremstod som en sammentømret og solid enhed, der ikke gav meget væk, men det lå i luften i forvejen, at Shrewsbury ikke var et hold vi bare blæste af banen. Hvorom alt er, hvad enten 4-2-3-1 var et forsøg på at overraske modstanderen eller at blot at kompensere for Curtis’ fravær så lignede det efter kampen mest et selvmål af Jackett.

 

Kommentarer fra Kenny Jackett

“With the initiative and emphasis on us to create as the home side, we couldn’t find the right combinations. Shrewsbury have a big, strong back four and it was hard for us to get in the 1v1 situations that we’ve been very good at. We finally got going in the second period, when we were on top and attacking towards the home end. Gareth Evans forced their keeper to make a save with a good header in what was probably the best chance of the game. But clear-cut opportunities were few and far between for us during what was a dominant second half performance and that’s credit to Shrewsbury. Our opponents were hard to break down and really slowed the game, while a mistake from us got them one goal up. We showed some character after that and maybe the shackles came off a bit, with the crowd getting right behind us. I thought it was penalty on Thompson and Brett did well to put it away, but we maybe needed a bit more. We’re pleased to get the point overall because it looked like it was going to be one of those frustrating days.”

 

League One, Fratton Park, 8. September 2018

Portsmouth – Shrewsbury Town 1-1 (0-0)

74. minut: 0-1 Greg Docherty

87. minut: 1-1 Brett Pitman (straffespark)

Opstillingen (4-2-3-1): MacGillivray; N. Thompson, Clarke, Burgess, Brown; B. Thompson (46’ Close), Naylor; Lowe, Evans (anfører), Green (Wheeler ’46); Hawkins (Pitman ’67)

På bænken: McGee, Close, Wheeler, Pitman, Haunstrup, Rose og Mason

Advarsel: Ingen

Udvisning: Ingen

Tilskuere: 17.634 (heraf 281 Shrewsbury supportere)

Under følger videoer og flere bilder fra kampen:

Ben Close

André Green

Christian Burgess fortviler etter tabben sin.