2017-18: Portsmouth – Peterborough United 2-0

Et flot farvel til sæsonen.

Af: Jean Robert Tankred

Med en sejr på 2-0 i bragende solskin blev der sagt flot farvel til 2017-18 sæsonen trods et skuffende og afgørende formdyk i slutningen af samme. Resultatet betød, at Pompey overhalede dagens modstander i tabellen og sluttede på en ganske acceptabel 8. plads i League One, små fem points fra play-offs. Som ventet valgte manager Kenny Jackett at skifte lidt ud i startelleveren, hvor det blev til fire ændringer i alt. Mest overraskende var det nok, at Alex Bass fik chancen fra start i på målmandsposten. Så var det mere forventeligt at se Brandon Haunstrup, Gareth Evans og Kal Naismith starte kampen på bekostning af Dion Donohue, Connor Ronan og Oliver Hawkins.

Første halvleg

Trods intet på spil for de to mandskaber bød første halvleg på tempofyldt og underholdende fodbold, måske inspireret af det gode vejr samt ønsket fra hjemmeholdets spillere om i det mindste at give supporterne en god afslutning på sæsonen. Første store chance til Pompey kom efter 13 minutters spil, og den blev prompte udnyttet. I kølvandet på et hjørnespark fra Gareth Evans stod topscorer Brett Pitman fri inde foran mål og kunne uhindret med hovedet sende bolden i nettet. 1-0 til hjemmeholdet. Tolv minutter senere blev føringen fordoblet, og igen var det vores anfører der udnyttede sin næse for mål. Et skud fra en spids vinkel af Jamal Lowe ville muligvis være gået ind alligevel, men Pitman fik sidste tå på bolden kort før målstregen. 2-0 til Pompey. Mens værterne var flyvende i front havde debutanten i målet i den anden ende, Alex Bass, ikke det store at lave. I en enkelt situation måtte han forlade posten for at plukke bolden for fødderne af en Peterborough-spiller. Det var det. Omvendt burde Pitman reelt have scoret sit hattrick da han efter en smart hælaflevering fra Matt Clarke stod fir foran mål, men den ellers kølige angriber sendte skuddet over mål. Kort før pausen kom Pitman så frem til endnu en chance, men her var Posh keeper på sin post og fik pareret forsøget væk. Dermed blev det ved de 2-0 ved pausen, og det var fuldt fortjent.

Anden halvleg

Hvor de første 45 minutter var hæsblæsende og chancefyldte så lignede anden halvleg mest af alt 22 spillere der i tankerne allerede var taget på ferie. Nu blev kampen afviklet nærmest i gåtempo, og der var langt mellem højdepunkterne. Jamal Lowe appellerede for straffespark da han gik omkuld i gæsternes felt, men dommeren var ikke interesseret. Derudover kom Pitman frem til endnu et par halve chancer, men intet der var i nærheden af at øge hans samlede totale af sæsonmål til 24. Til sidst virkede alle, både spillere og supportere, tilfredse med det de havde set allerede, og dommeren kunne fløjte for sidste gang i denne sæson.

Hvad kan vi lære af sæsonen?

Objektivt betragtet er en 8. plads et fint afkast på første sæson i League One i fire år. Det meste af tiden har vi også lagt i kort afstand af top 6 dog uden rigtig at ligne en seriøs kandidat til play-offs. Når den værste skuffelse har lagt sig, er det derfor også let at acceptere, at truppen lige manglede det sidste for at kunne lege med, hvor det var lidt sjovere. Hele 20 nederlag vidner da også om at vi ofte kom til at betale lærepenge for at rykke op i en række, hvor modstanden er lidt hårdere end i League Two, og hvor det i højere grad koster når man ikke rammer dagen eller normalniveauet.

For første gang i umindelige tider havde vi en rigtig måltyv i front, og det kan ikke undre at Brett Pitman undervejs blev et kæmpe hit hos supporterne. Hans erfaring og kølighed var lige. Hvad vi manglede, og det er ikke til at sige, hvor i tabellen vi var endt uden vores anfører.

Sæsonen gav de unge fra akademiet endnu mere hår på brystet, og både Adam May, Ben Close og Brandon Haunstrup kan være tilfredse med de minutter de var på banen i denne sæson. For Jack Whatmough ville det utvivlsomt være blevet til meget mere, hvis det ikke havde været for endnu en skade til midterstopperen, men det omvendt ikke blev til det håbede gennembrud til Conor Chaplin. Det kan nå at komme endnu, men angriberen bliver i højere grad nødt til at gribe chancen når han får den – ikke mindst når han optræder i startelleveren. Generelt har manager Kenny Jackett ikke været bange for at give de unge chancen, og i en periode hvor alle fire i den bagerste kæde var 21 år så vi samtidig overraskende solide ud bagude. Det lover godt for næste sæson.