Jermain Defoe

Jermain Defoe.


Fødselsdato: 7.oktober 1982

Fødested: Beckton, London, England

Høyde: 1,69 m

Posisjon på banen: Angrepsspiller

Debut for Pompey: 2. februar 2008 mot Chelsea (H)

Overgangssum til Pompey (antatt): 6 millioner pund

Pompey: 36 kamper (17 mål), 2008-09

Tidligere klubber: West Ham, Bournemouth og Tottenham.

Etter Pompey: Tottenham (2009-14), Toronto FC (2014-2015), Sunderland (2015-17), Bournemouth (2017-20), Rangers (lån 2019-20, permanent 2020-22), Sunderland (2022)

Landslagskarriere: (pr 01.07.16) 57 A-landskamper (20 mål) for England +  en rekke u-landskamper.

Trivia:

– Var i barndommen med på Senrab Football School, som har produsert stjerner som John Terry, Ledley King, Ashley Cole og Lee Bowyer.

– Charlton var hans første klubb som unggutt, men han skapte kontroverser da han som 16-åring plutselig skrev profesjonell kontrakt med West Ham. Det ble etter hvert forhandlet fram en kompensasjonspakke til Charlton på til sammen 1,4 millioner pund for stortalentet.

– Scoret i sin debut for West Ham da de vant 1-0 i ligacupen mot Walsall i september 2000. Deretter ble han lånt ut av daværende West Ham-manager Harry Redknapp til Bournemouth for å få verdifull kamptrening. Han imponerte alle da han scoret 19 mål på 28 kamper.

– I den påfølgende sesongen var Glenn Roeder West Ham-manager. Selv om han stort sett ble han brukt som innbytter, ble Defoe toppscorer for klubben med 14 mål. Påfølgende sesong scoret han 11 mål for klubben, men det var ikke nok til å hindre dem i å rykke ned. Ble upopulær blant fansen da han under et døgn etter at nedrykket var klart ba om å bli solgt. Han ble likevel i klubben en halv sesong til, men det var en urolig halv sesong. Han nektet å forlenge kontrakten og ble utvist tre ganger. Han ble solgt til Tottenham i januar 2004 for 6 millioner pund (kunne stige til 7) og Bobby Zamora motsatt vei.

– Scoret i sin debut for Tottenham i 4-3-seieren mot Pompey. Ble også kåret til årets Tottenham-spiller i kalenderåret 2004. Han ble etter hvert brukt en del som innbytter, og det endte med at Pompey kjøpte ham i januar 2008 for 6 millioner pund. Han scoret i sin debut også for Pompey – i 1-1-kampen mot Chelsea. Ble den første Pompey-spiller i historien til å score i sine fem første hjemmekamper i den blå drakten.

– Hadde allerede representert Tottenham i FA-cupen 07/08, så han var ikke med å vinne denne sammen med Pompey. Siden han forlot Tottenham i januar 2008, fikk han heller ikke vært med dem å vinne ligacupfinalen det året.

– Gikk tilbake til Tottenham for en overgangssum rundt 15,75 millionerpund i januar 2009, etter ett år på sørkysten. Harry Redknapp var mannen som hentet ham til White Hart Lane, samme mann som i sin tid hentet Defoe til Pompey. Pompey var nå i store økonomiske problemer, og store deler av overgangssummen var penger Pompey allerede skyldte Tottenham for andre spillere de hadde hentet fra White Hart Lane.

– Har fortsatt å score mål for Tottenham etter å ha kommet tilbake til klubben. I det vi går inn i 2014, er han nummer fem på klubbens toppscorerliste gjennom tidene. Han er også den som har scoret flest mål for klubben i Europa gjennom tidene.

– I januar 2014 ble det offentliggjort at Defoe i slutten av februar kommer til å forlate Tottenham til fordel for Major League Soccer – Toronto FC blir hans nye klubb. Her skal han blitt enig om en eksklusiv fireårskontrakt.

– Debuterte for Toronto i mars 2014 med å score begge målene i 2-1-seieren mot Seattle Sounders. Scoret sju mål på sine åtte første kamper. I januar 2015 gikk han til Sunderland og etter scoring både våren 2015 og høsten 2015 hadde han scoret i 15 Premier League-sesonger.

– Scoret 15 seriemål for Sunderland både i 2015/16 og 2016/17. I sistnevnte sesong ble det nedrykk for Sunderland. Defoe hadde i sin avtale med Sunderland at han kunne gå gratis til en ny klubb ved et eventuelt nedrykk. Defoe skrev da under for Bournemouth.

– Det ble kun fire mål på 34 kamper i Bournemouth på Defoe, men han fikk større suksess i skotske Rangers. Etter å ha vært på lån først gikk han dit permanent. Totalt ble det 32 mål på 74 kamper for Rangers før han i januar 2022 signerte for Sunderland. Der lyktes han ikke. Det ble sju målløse kamper før han i mars bestemte seg for å legge opp. Han la opp i den visshet om at han er den spilleren med niende flest mål i Premier Leagues historie. 162 mål på 496 kamper.