2016-17: Portsmouth – Newport County 2-1

Newport endelig sat på plads på Fratton Park.

AV: Jean-Robert Tankred

Det var ikke pænt, og man kan diskutere om det i sidste ende var fortjent, men Paul Cook fik den ønskede sejr i sin kamp nummer 100 i spidsen for Portsmouth FC. Det betød samtidig, at vi i fjerde forsøg både fik scoret og points på Fratton Park mod The Exiles. At det blev til hele tre af slagsen kan vise sig i sidste ende at blive afgørende, for med Stevenages pointtab hos Cambridge, har vi nu en buffer på seks points ned til fjerdepladsen. Reelt er der endda tale om syv da Boro i tillæg skal hente 14 mål på os.

Der var to ændringer på holdet der tabte med 0-3 sidste lørdag. Kyle Bennett og Kal Naismith var begge klar igen efter deres respektive skader, og returnerede følgelig til startopstillingen. Det blev på bekostning af Noel Hunt, der måtte tage til takke med en plads på bænken, samt Christian Burgess, der som bekendt var karantæneramt.

Første halvleg

Efter et minuts stilhed for ofrene for terrorangrebet i London tidligere på ugen, var det hjemmeholdet der fra start satte dagsordenen og satte sig på kampen, dog uden at komme frem til de helt store muligheder. De bedste tilfaldt Eoin Doyle, men han manglede i to situationer lige et par centimeter i at nå frem til bolden, og efter en halv times spil måtte han oven i købet lade sig udskifte med en skade. Ind kom i stedet Conor Chaplin. Kort før pausen kom åbningen så da Carl Baker opsnappede en aflevering fra gæsternes Ryan Bird og spillede Kyle Bennett fri med Exiles-keeper Joe Day. Bennett svigtede ikke, og så kom Pompey på måltavlen på 1. halvlegs første reelle målchance. 1-0 var også stillingen da kampens dommer fløjtede til pause et par minutter efter.

Anden halvleg

Tvunget frem på banen var det gæsterne der tegnede sig for de første spæde forsøg efter pausen, men langsomt fik Pompey igen overtaget og jagtede mål nummer to for at få en afgørelse på opgøret. Det førte i første omgang til halve chancer til Chaplin og Bennett, men efter knap en times spil fik vi omsider kombineret os igennem til kampens andet mål. Bennett fandt Chaplin, og dennes chip ind foran mål sendte en umarkeret Naismith med hovedet Pompey på 2-0.

Selv foran med to pressede hjemmeholdet ufortrødent på, og Naismith var tæt på at øge føringen yderligere, men hans skud blev rettet af og gik i sidenettet. I stedet kom Newport på måltavlen da Alex Samuel nåede først på et indlæg fra Sean Rigg, og reducerede føringen til 1-2. Målet medførte lettere nervøsitet i den bagerste kæde hos hjemmeholdet, og der blev i nogle situationer taget lidt for let på tingene. Med tolv minutter igen fik waliserne chancen for at udligne, men David Forde fik reddet situationen foran fødderne på Marlon Jackson. Det blev til en enkelt mulighed mere for The Exiles, hvor Gareth Evans i sidste øjeblik fik reddet kastanjerne ud af ilden, men herefter fik vi igen bedre kontrol over kampen, og kørte i sidste ende sejren i hus.

Hvad kan vi lære af kampen?

Lige som mod Stevenage så defensiven heller ikke denne gang specielt solid ud, og fraværet af Burgess var tydeligt. At det ikke kom til at koste på pointkontoen skyldtes primært at gæsterne var for uskarpe, men også at vi, modsat sidste sæson, i sidste ende er blevet bedre til at stå fast især i slutminutterne. Det er ikke mange mål vi har lukket ind efter det 85. minut.

Igen blev duoen Bennett og Naismith afgørende, og hvad begge angår er det tydeligt, at de er inde i en periode, hvor tingene lykkes for dem. Det kunne selv en mindre skadespause ikke ændre på. Det betyder heldigvis, at de mål som vi mangler i angrebet i stigende grad kommer fra midtbanen i stedet. Dermed ikke sagt at vi ikke skal have løst de manglende mål i front senest til næste sæson, men at vi ligger til direkte oprykning med en topscorer – eller rettere tre af slagsen – der kun er noteret for otte scoringer, vidner om et hold som har mange strenge at spille på, og som kan være svær at dæmme op for.

Med sejren over Newport kan vi i endnu højere grad selv afgøre vores skæbne i League Two. Stevenages nulløsning hos Cambridge understreger ganske vist stadig, at de er inde i en god stime, men bag dem er Luton nu bare noteret for en enkelt sejr i ni kampe, og Carlisle røg med 0-2 hjemme mod Crewe endda helt ud af play-off zonen, og må betegnes som værende helt ude af billedet vedrørende direkte oprykning. Det mest realistiske er, at kampen om tredjepladsen udelukkende bliver en tvekamp mellem Stevenage og os, og dét med meget lidt plads til fejltrin hos førstnævnte. Det er en situation som de færreste havde set komme for en måned siden, men det viser hvor hurtigt tingene kan ændre sig når der spilles mange kampe på kort tid.