2016-17: Grimsby Town – Portsmouth 0-1

Naismith sikrede vigtig sejr til sidst.

AV: Jean-Robert Tankred

Det krævede stor tålmodighed, og det lignede i lange perioder et målløst opgør, men i sidste ende fik vi den nødvendige sejr for at holde klubberne over os i kort snor. De andre resultater faldt også delvis ud til vores fordel, så med sejren hos Grimsby har vi nu blot fem points op til tredjepladsen i stedet for syv.

Som annonceret holdt Paul Cook fast i de startende elleve fra 1-2 nederlaget mod Stevenage, og det viste sig at være et fornuftigt træk af vores manager, for det var en solid forestilling vi leverede på den engelske østkyst. Så er det bare op til os at holde samme niveau fremover på Fratton Park.

1. halvleg

Før kampstart blev der afholdt et minuts stilhed, dels for Mariners-legenden Paul Futcher, dels for de omkomne Chapecoense-spillere efter sidste uges flystyrt i Colombia. Da kampen blev sat i gang var det med os som det toneangivende mandskab, og den dominans kom til at vare det meste af halvlegen. Der var til gengæld langt mellem chancerne til de to hold. Første halvhjertede forsøg stod Kyle Bennett for da hans skruede skud fra distancen måtte tippes over mål af James McKeown i Grimsby-målet. Næste mulighed tilfaldt også Pompey, og det var Danny Rose som var tæt på med et skud der gik lige forbi målrammen. Hjemmeholdet kom ikke frem til meget, og topscorer Omar Bogle blev holdt i kort snor. Det eneste man så til ham før pausen var da han sendte et lidt tyndt dømt frispark over David Fordes mål. Heller ikke i halvlegens sidste minutter var der egentlig fare på færde i de to straffesparksfelter, så det var ikke ulogisk at måltavlen viste to runde nuller da dommeren fløjtede til pause.

2. halvleg

Igen var det Pompey der satte sig på kampen da spillet blev sat i gang, og Michael Smith testede McKeown med et hårdt og fladt skud, der dog sad lige i keeperens favn. Efter 54 minutter viste Grimsby så endelig tænder da Ashley Chambers sendte en helflugter mod mål, som David Forde noget presset fik grebet. I næste instans slog gæsterne kontra og efter lidt kombinationsspil kom Baker alene med McKeown i Grimsbys felt, men den duel vandt keeperen.

Efter en times spil følte Pompey-spillerne, at de burde have været en mand i overtal da hjemmeholdets Zak Mills slagtede Kyle Bennett ude på den ene fløj, men kampens dommer nøjedes med at give en advarsel for forseelsen, og det efterfølgende frispark førte ikke til noget. I det 76. minut valgte Paul Cook at foretage en dobbelt udskiftning for at få skabt lidt flere chancer i den resterende del af kampen. Ind kom Chaplin og Naismith i stedet for Roberts og Bennett. Det skulle vise sig at blive afgørende, men først efter at McKeown i hjemmeholdets mål var ved at forære os føringen da han tabte et indlæg fra Danny Rose, men Josh Gowling fik sparket væk på Grimsbys målstreg. Det var dog en stakket frist, for fire minutter før tid fandt kampen sin afgørelse. Kayden Jackson fældede Carl Baker små 25 meter uden for The Mariners’ mål, og det efterfølgende frispark fik Kal Naismith lige præcist skruet ind i den ene side af målet uden for McKeowns rækkevidde. 1-0 til Pompey. Et par minutter efter slap vi med skrækken da også David Forde tabte en bold i feltet, men vores målmand reagerede hurtigt og var første mand på bolden igen. De fem minutters tillægstid bragte ingen yderligere spændende momenter, og så kunne vi ubesværet køre en helt fortjent sejr i hus.

Hvad kan vi lære af kampen?

Sejren på Blundell Park blev først og fremmest skabt på basis af solidt defensivt arbejde over hele linjen. Vi gav ikke mange chancer væk og det er ofte det der kendetegner en kandidat til oprykning. Måske er det blevet forbigået en smule, men den savnede stabilitet har igennem længere tid faktisk været til stede i udebanekampene. Således har vi vundet fire ud af de seneste fem kampe på fremmed græs, med 2-2 kampen hos Plymouth som eneste undtagelse. Samtidig har vi blot lukket tre mål ind. Det er dermed kampene på Fratton Park der reelt har kostet os, og her er det værd at huske på, at vi startede sæsonen rigtig godt der med en tilsvarende statistik i de fem første kampe der. Vi er altså gået fra at være sårbare på udebane til at være det derhjemme i stedet. Fælles for disse kampe er, at vi på intet tidspunkt kom foran. Det siger desværre lidt om, at holdet stadig står på et mentalt lidt skrøbeligt fundament, og det er noget som vi skal blive bedre til.

Efter at have nettet sit første sæsonmål i den forrige udekamp mod Luton, sørgede Kal Naismith med sin anden træffer altså for tre points mod Grimsby. Generelt har han virket skarp på dødbolde, og har også scoret lignende mål i pokalturneringer. Da Kyle Bennett samtidig har været mildest talt svingende i sine præstationer, er det måske nu at Paul Cook skal overveje at give Naismith chancen fra start i stedet efter at skotten i starten af sæsonen måtte udfylde den noget uvante rolle som venstre back. Under alle omstændigheder har han et noget højere bundniveau end Bennett, så lad os nu bare se ham noget oftere.