2016-17: Portsmouth – Wycombe W. 1-2 (FA Cup)

Wycombe stoppede drømmen om et cup run.

AV: Jean-Robert Tankred

Det blev til et exit ved første hurdle i FA Cuppen denne gang da et motiveret Chairboys-mandskab fortjent slog et på dagen underligt sløvt hjemmehold. Det var samtidig sæsonens tredje nederlag på egen bane, og alle tre er endt 1-2.

Paul Cook havde fundet anledning til ikke færre end fem ændringer på den start-ellever der sidste lørdag slog Cambridge med 0-1, heraf var to tvungne grundet karantæner til Amine Linganzi og anfører Michael Doyle. Derudover måtte Carl Baker, Conor Chaplin og Kyle Bennett se på fra start. I stedet fik Adam Buxton, Ben Close, Milan Lalkovic, Danny Rose og Noel Hunt alle chancen til at vise, hvad de kunne udrette mod Wycombe. For sidstnævnte var det angriberens første kamp fra start i den blå-hvide trøje. Med Doyle ude overtog Roberts anførerbindet.

1. halvleg

Vi startede som vanligt med masser af tempo og forsøgte at lægge pres på det gæstende hold. Det resulterede i kampens første minutter i en række hjørnespark, der dog ikke førte til noget. Langsomt kæmpede Wycombe sig ind i kampen, og fik som halvlegen skred frem overraskende også kontrol med den. Matt Bloomfield tegnede sig for den første rigtige chance, og den var stor. Et stykke ude fra trykkede midtbanespilleren af, og bolden ramte den ene stolpe, hvorefter den sprang i spil igen. Kort efter måtte David Forde med den ene fod parere et skud fra Paris Cowan-Hall, som gik lige forbi mål. Også kampens tredje store chance tilfaldt gæsterne, og igen var vi heldige da Dominic Gapes skud tog træværket. Det kunne ikke blive ved med at gå godt, og det gjorde det da heller ikke. Efter 27 minutters spil gik det galt da ex-Pompey spilleren Cowan-Hall efter lidt klumpspil i vores felt stod det rigtige sted og fra nært hold kunne banke bolden i nettet til en såre fortjent føring til The Chairboys.

Målet burde under normale omstændigheder have sat gang i Pompey, men selv herefter virkede holdet underligt inertisk og formåede ikke at reagere på føringen til Wycombe. Tværtimod satte gæsterne sig endnu tungere på kampen, og efter to halve chancer til Paris Cowan-Hall og Luke O’Nien burde Adebayo Akinfenwa have øget til 2-0 kort før pausen, men angriberens hovedstød fra ganske nært hold gik forbi mål. Dermed blev det ved den knebne føring til udeholdet.

2. halvleg

Gennem hele første halvleg havde Pompey knapt nok testet Chairboys-keeper Jamal Blackman, men der skulle kun gå to minutter efter pausen før han måtte pille bolden ud af nettet. Det var Gareth Evans der havde sendt den derind, og det skete efter et lavt indlæg fra venstre side af Enda Stevens, som Evans årvågent fik prikket over stregen. Minuttet efter kunne vi have scoret igen hvis ikke at keeper Blackman var kommet først på en løs bold foran tåspidserne af Gary Roberts. Paul Cook vejrede at kampen var ved at vende til vores fordel, og foretog en dobbelt udskiftning efter lidt over en times spil. Ind kom Bennett og Baker i stedet for Lalkovic og Buxton. Men det var gæsterne som herefter var de første til at vise tænder, da Akinfenwa fik to gode muligheder for at bringe Wycombe på sejrskurs igen. Hans første skud blev dog blokeret i feltet, og returen snuppede David Forde i målet. I den anden ende af banen testede Carl Baker udeholdets keeper med et langskud, som Blackman måtte tippe over og til hjørnespark. Det kom der til gengæld intet ud af.

Et kvarter før tid sendte Paul Cook så Conor Chaplin på banen i stedet for den helt og aldeles anonyme Hunt, som trods alt fik 75 minutter på banen. Det var dog mest i den anden ende af banen at der skete ting og sager, og Pompey måtte af to omgange takke David Forde for at holde os inde i kampen. Først fik han pareret et lumsk skud fra Myles Weston, som tilmed blev rettet af. Derefter måtte han nærmest kaste sig baglæns for at vippe et dykkende skud fra Akinfenwa over mål. Begge hold virkede nu opsatte på at få kampen afgjort, og undgå en omkamp i et for begge hold stramt program. Det lykkedes også, men desværre for hjemmeholdet var det The Chairboys, der fik scoret opgørets tredje og afgørende mål. Et indlæg fra Garry Thompson blev sikkert sat ind af Akinfenwa, og så kunne udeholdets 500 tilhængere juble igen. Det kunne heller ikke seks minutters tillægstid fra dommeren i sidste ende ændre på, for selv om vi prøvede at lægge pres på til sidst, kom vi aldrig for alvor frem til den chance, der kunne have forceret en omkamp på Adams Park.

Hvad kan vi lære af kampen?

Som følge af nederlaget har vi nu kun ligaen tilbage at koncentrere os om, hvilket i sidste ende dog kan være en fordel. Når det er sagt så kan det konstateres, at den forholdsvis store udskiftning på holdet og deraf manglende kontinuitet kunne ses på banen – især i første halvleg. Det ville klæde vores manager at indrømme, at han nedprioriterende kampen, hvilket han på ingen måde lod skinne igennem i efterfølgende interviews. Satser man helhjertet på cuppen skal det også reflekteres i startopstillingen, og det kunne det på ingen måde. Når det er sagt så var det oplagt, at dette var kampen til f.eks. at prøve en spiller som Noel Hunt fra start. Det kan ikke være anderledes når vi halter lidt efter i ligaen. Men så er det bedst at melde ærligt ud fra start.

Lige så imponerende vores tilskuersnit har været i League Two – over 16.000 har gennemsnitligt set kampene på Fratton Park i denne sæson – lige så skuffende var fremmødet mod Wycombe. Under 8.000 Pompey supportere var således mødt op for at støtte holdet i FA Cuppen. Mon de havde lugtet, at Cook via de mange ændringer på holdet ikke prioriterede turneringen synderligt højt?