2016-17: Portsmouth – Barnet 5-1

Fort Fratton tager langsomt form.

AV: Jean-Robert Tankred

Det holdt hårdt i starten, men efter en lige første halvleg fik vi cementeret den gode statistik på hjemmebane, godt hjulpet på vej af en udvisning til gæsterne. Dermed peger pilen igen opad for os og vi er tilbage på andenpladsen i League Two, lige i hælene på Plymouth Argyle.

Paul Cook havde lært lektien fra fiaskoen hos Accrington og valgte til stor glæde for supporterne denne lørdag eftermiddag at starte med Conor Chaplin da Curtis Main blev vurderet til ikke at være helt klar endnu (han kom dog på banen efter pausen). I alt var der to ændringer siden den kamp, da også Kal Naismith returnerede til startopstillingen. Omvendt måtte Kyle Bennett og Michael Smith tage til takke med en plads på bænken.

Hos gæsterne spillede John Akinde hele kampen og scorede deres føringsmål på straffespark mens Bondz N’Gala lidt overraskende måtte starte på bænken, men fik de sidste 26 minutter da løbet var kørt for The Bees.

1. halvleg

Pompey startede kampen lovende og efter få minutter havde Chaplin et godt forsøg, der dog blev blokeret i feltet af Curtis Weston. Tolv minutter inde i kampen var den unge angriber tæt på at få frem til et indlæg fra Enda Stevens, men der manglede lige de sidste centimeter. The Bees gemte sig ligeledes ingenlunde, og David Forde i vores mål måtte storme ud for at redde foran fødderne på Barnet-topscorer John Akinde. Det var også gæsterne der kom først på tavlen. Det skete da kampens kommer vurderede at Tom Davies havde brugt hånden til at afværge et indlæg fra Ryan Watson, og følgelig pegede på straffesparkspletten. Her var Barnet lidt heldige for John Akindes skud var alt andet end hårdt og velplaceret, men alligevel krøb det lige under David Forde og i nettet til 0-1 set med Pompey-øjne. Akinde kunne endda have øget gæsternes føring men hans hovedstød gik over mål. I stedet kom der balance på måltavlen da Gary Roberts fandt Conor Chaplin med en præcis aflevering, og angriberen satte bolden køligt i nettet til 1-1. Pompey noterede sig for endnu en mindre chance før pausen, men Chaplins saksespark gik langt forbi mål. Derved blev det ved 1-1.

2. halvleg

Barnet kom flyvende ud af starthullerne da kampen blev fløjtet i gang igen, og Christian Burgess måtte sætte en veltimet tackling ind for at stoppe Campbell-Ryce på vej mod mål ude fra den ene fløj. I den anden ende af banen var Gary Roberts tæt på at nå frem til et indlæg fra Stevens, men gjorde det godt igen bare et par minutter senere. Her snød han gæsternes Michael Nelson med en finte, hvorefter han hamrede bolden i mål fra distancen uden chance for Josh Vickers i Barnet-målet. 2-1 til Pompey. Et par minutter efter øgede vi føringen yderligere da Carl Baker modtog bolden i højre side, skar ind i banen og skruede bolden utageligt uden om Vickers og i mål til 3-1. Det burde være blevet 4-1 efter en times spil da Bira Dembélé fældede Conor Chaplin i feltet, men den ellers så sikre skytte Gary Roberts måtte se Vickers med et tigerspring kaste sig til venstre og snuppe det ellers tilsyneladende godt placerede skud. Det blev altså ved 3-1 men nu med den fordel at vi spillede 11 mod 10 da Dembélé var blevet vist ud for aktionen mod Chaplin – hårdt dømt da det ikke lignede en decideret nødbremse. Kampen var dermed reelt afgjort og vi havde let spil i de resterende 30 minutter af den. Paul Cook foretog en dobbelt udskiftning i det 73. minut for at spare kræfter og sendte Curtis Main på banen i stedet for Conor Chaplin, mens Milan Lalkovic kom ind for Kal Naismith. Lalkovic skulle kun bruge et par minutter på banen før han bragte os på 4-1. Fra kanten af feltet udplacerede han Vickers i gæsternes mål med et skruet skud der gik ind ved foden af den ene stolpe. Selv herefter pressede vi på for flere mål, og det blev til et mere af slagsen i dommerens tillægstid da Danny Rose fra nært hold kunne sætte sidste fod på bolden efter flot kombinationsspil i gæsternes felt. Dermed sluttede en formidabel eftermiddag på Fratton Park, hvor Venner av Pompey på dagen var repræsenteret af Joakim Ellingsen, der også vil være på plads på Bloomfield Road på tirsdag i Blackpool.

Hvad kan vi lære af kampen?

Kigger Paul Cook efter har han måske fundet sin stærkeste opstilling nu. Startopstillingen mod Barnet var i al fald noget nær identisk med den som sendte Wycombe hjem med et 2-4 nederlag i sidste hjemmekamp. Eneste ændring var at Chaplin startede i stedet for Main (dog afløste de igen hinanden lige som mod Wycombe). Dermed står eksperimentet med Smith og Bennett fra kampen mod Accrington endnu mere isoleret som et decideret fejltrin, og spørgsmålet er, om Cook tør ændre på noget denne gang forud for kommende tirsdags kamp hos Blackpool. Umiddelbart ligner det en gambling at forsøge det, for hvorfor ødelægge noget der så tydeligt virker? Der er ingen grund til, at vi ikke kan spille på samme måde på udebane som vi har gjort hjemme. Tværtimod så har den lettere forsigtige tilgang indtil nu vist sig at være alt for tandløs på trods af den ene udesejr hos Exeter City. Vi har noget at bevise på udebane, så vi kan kun håbe på at spillerne også gives de bedste betingelser for at gøre netop dette.

1-2-3-4-5. Det er antallet af scoringer i vores hjemmekampe i denne sæson indtil nu. Om vi så kan sætte seks mål ind mod Doncaster om en uge er tvivlsomt, men lige meget hvad så bør det give spillerne et yderligere psykologisk rygstød og gradvist fjerne den ubevidste angst der, måske – måske ikke, har lagt i hovederne på dem for at præstere foran et så talstærkt og trofast publikum, som de færreste af dem havde prøvet før de skrev under hos os. En stærk hjemmebane er uden tvivl en af nøglerne til en direkte oprykningsplads, så hvis vi endelig kan få opbygget det fort som Fratton Park bør være, vil vi være nået et stort skridt på vejen mod League One.