2015-16: Portsmouth – Plymouth Argyle 1-2

Sandheden gjorde ondt.

Af: Jean Robert Tankred

Med et nederlag på 1-2 hjemme på Fratton Park mod de direkte konkurrenter fra Plymouth, må drømmen om top tre og de automatiske oprykningspladser siges at være godt og grundigt punkteret, og det bliver med overvejende sandsynlighed play-offs for os. Det blev resultatet efter en til tider hårdt spillet kamp, hvor vi – trods momentvis godt offensivt spil – forsømte at sætte det afgørende mål til 2-0 ind.

Som forventet havde Paul Cook ikke fundet grund til ændringer, og vi stillede med samme start-11’er for tredje kamp i træk.

1. halvleg

Det var for en gangs skyld gæsterne, der kom bedst ud af starthullerne denne eftermiddag på Fratton Park da The Pilgrims kom frem til to gode chancer inden for de første ti minutter. Begge kom efter hjørnespark – den første da Carl McHugh med et hovedstød ramte den ene stolpe. Den efterfølgende stod Peter Hartley for, men denne gang havde Enda Stevans placeret sig godt og kom i vejen for forsøget. Langsomt kom Pompey dog i gang og satte Plymouth under pres højt oppe på banen. Hjemmeholdets tilskuere råbte på et rødt kort da Plymouth-keeper Luke McCormick gled ud af feltet med bolden på hænderne, men dommeren vurderede at det ikke var en bevidst handling, og nøjedes med at give en advarsel for forseelsen. Efterfølgende fandt Kyle Bennett Michael Doyle med en præcis aflevering, men anføreres skud skruede lige uden om mål. Samme skæbne tilfaldt et forsøg fra Gary Roberts, der ligeledes havde et listigt men i sidste ende forkert skru på bolden, der landede oven på nettet. På dette tidspunkt havde kampen udviklet sig til en forholdsvis hårdt spillet kamp, med mange små professionelle frispark til følge, og man kunne mærke, at den havde ekstra stor betydning for begge mandskaber. Ingen ønskede at tabe dette opgør.

Efter 37 minutters spil, og på et tidspunkt, hvor det egentlig så ud til at spillerne ville gå til pausen uden mål, fik vi så alligevel bolden i nettet. Matt Clarke sendte et indlæg ind foran mål, og her var Michael Smith først på bolden, som han med hovedet halvvejs akavet fik sendt over stregen. 1-0 til Pompey, hvilket også blev resultatet efter de første 45 minutter.

2. halvleg

Den hårde linje fortsatte efter pausen, og dommeren måtte dele yderligere advarsler ud, hvoraf to blev præsenteret for Michael Doyle og Christian Burgess. Der blev heldigvis også spillet fodbold, og Danny Hollands var manden bag den første chance, men hans skud blev rettet af og strøg centimeter forbi Plymouth-målet. Efterfølgende havde også Enda Stevens et forsøg, der dog savnede en del præcision og gik over mål uden at blive rigtig farligt. Christian Burgess fulgte trop og sendte et skud et stykke forbi mål i en situation, hvor han egentlig stod godt placeret. Det var Pompey der sad på kampen og skabte chancerne, men små 18 minutter før tid kom det første livstegn fra gæsterne. Her måtte Paul Jones strække sig langt for at vippe et skud fra Graham Carey uden om den ene stolpe.

Med kun en spinkel føring i ryggen begyndte nervøsiteten at brede sig. Den kunne fornemmes på tribunerne, og også på sidelinjen, for Paul Cook valgte at lægge mere tryk på offensiven i jagten på det andet mål ved at skifte Evans og McNulty ind. Det var dog stadig Michael Smith som viste mest, og han testede i to forsøg Luke McCormick i gæsternes mål, uden at det blev rigtig farligt. Det blev det til gengæld i den anden ende. I forlængelse af et hjørnespark fra Graham Carey fik Jamille Matt først hovedet på bolden, der fløj utageligt i nettet til 1-1. Hvorvidt udligningen rystede Pompey-spillerne skal være usagt, men knap to minutter senere havde The Pilgrims vendt kampen på hovedet. Igen var det Graham Carey der stod for assisten da han med en aflevering skråt tilbage foran vores felt fandt Gregg Wylde, som med et hårdt og velplaceret skud ikke lod Paul Jones i målet nogen chance. 1-2 til gæsterne. Ikke overraskende reagerede vores manager ved at sende Conor Chaplin på banen som den tredje offensive indskiftning, men tiden var løbet fra os, og på trods af fem tillægsminutter fik vi ikke skabt den mulighed, der i det mindste kunne have givet os det ene point. Det blev ved 1-2, og dermed en sandsynligvis afgørende mavepuster til hjemmeholdet.

Hvad kan vi lære af kampen?

Som det desværre er set før blev det en dødbold, der sendte os til tælling. Vi formår for ofte ikke at dække ordentligt op ved hjørnespark, og det kostede dyrt mod Plymouth. Det skal være usagt om vi har kommunikationsproblemer i defensiven, men det lignede en situation, hvor blandt andet Paul Jones kunne – eller rettere burde – været kommet ud af målet og plukket bolden ned. Uden at målet derfor udelukkende skal tilskrives ham.

Efter for første gang i sæsonen at have vundet tre sejre i træk lå det næsten i luften, at denne for os uhørte stabilitet måtte ende, hvilket den også gjorde. Vi havde en god og stabil periode i starten af sæsonen, hvor vi længe kun havde tabt en enkelt kamp, men generelt har vi haft for svært ved at få skabt længere stimer af gode resultater, og det er en af årsagerne til, at vi siden jul har måttet slippe grebet om top tre. Vi scorer egentlig mål nok, og defensivt står vi også godt. Alligevel kokser vi fra tid til anden og smider dyrebare points i kampe, som vi har kontrol over men ikke formår at lukke. Man kan være kynisk og sige, at det er et tegn på den manglende sidste og afgørende klasse, og i hvert fald er der et tydeligt mønster i disse forløb. Dermed er det også efterhånden tydeligt, at vores nuværende placering omkring 5.-6. pladsen korrekt afspejler holdets egentlige niveau. Er det under forventningerne, har vi kun os selv at takke.

Kommentarer fra Paul Cook

“The best team probably hasn’t won – but unfortunately that’s football sometimes. There’s no use me making excuses because we’ve lost one of the most important games of our season from a winning position. The lads are devastated – we all are, but we’ve seen these things happen before.”

“We were very happy with where we were, although you’re always wary when there’s just one goal in it. The most disappointing thing – and I think the fans will agree – is that we didn’t get that second goal. If we’d have got that then the atmosphere and Plymouth’s energy levels would change, but we couldn’t get it. We’ve lost the game because of 10 minutes at the end and that will stick in our throats all weekend.”

“If you make a defensive change then you’re perceived as being negative, but in hindsight I suppose that’s something I should have done. Well done to Plymouth because they leave with the points and good luck to them for the rest of the season. As disappointed as we are, there is still plenty to play for and so we have to go again on Tuesday.”

League Two, Fratton Park, 16. april 2016

Portsmouth – Plymouth Argyle 1-2 (1-0)

37. minut: 1-0 Michael Smith

84. minut: 1-1 Jamille Matt

86. minut: 1-2 Gregg Wylde

Opstillingen (4-2-3-1): Jones; Davies (Chaplin ’89), Clarke, Burgess, Stevens; Hollands, Doyle (anfører); McGurk (Evans ’67), Roberts (McNulty ’76), Bennett; Smith.

På bænken: Murphy, Webster, Close, Chaplin, Evans, Naismith og McNulty

Advarsler: Doyle og Burgess

Udvisninger: Ingen

Tilskuere: 18.423 (heraf 2.405 fra Plymouth)