2015/16 Portsmouth – Morecambe 3-3

Drama og smæk for skillingen da Pompey vendte 0-3.

Af: Jean Robert Tankred

Trods nede med tre mål efter 38 minutter og en spiller i undertal med et kvarter igen, lykkedes det for Pompey mod alle odds at få 3-3 mod Morecambe.

Stik mod alle meldinger blev Ben Davies alligevel klar til kampen, og dermed kunne Paul Cook for fjerde ligakamp på stribe stille med de samme 11 fra start. Også bænken var igen uændret.

1. halvleg

Som vi var vidner til i de tre forrige ligakampe, pressede Pompey også denne eftermiddag på fra start for at sætte sig tungt på gæsterne, og allerede efter få sekunder affyrede Nigel Atangana et varselsskud, der dog gik et stykke over Morecambe-målet. Trods den tidlige dominans var det gæsterne, som pludselig slog til på et kontraangreb. Situationen virkede under kontrol, men Michael Doyle gled i græsset, og Ben Davies forsøg på at sparke væk endte i fødderne på gæsternes Tom Barkhuizen, der ikke efterlod Brian Murphy i målet nogen chance. Målet rystede os en smule, og efterfølgende havde vi svært ved at kombinere os frem ad banen, med for mange fejlafleveringer til følge. Det var langt fra det Pompey-mandskab, som vi har lært at kende under Paul Cook. Helt ufarlige var vi dog ikke, og et skud udefra af Gary Roberts strøg kun lige forbi den ene stolpe. Kort efter var vi nede med 0-2. Brian Murphy fik kun lige hånden på et frispark af Jamie Devitt, og måtte give et hjørnespark. Her var Alan Goodall første mand på bolden og sendte bolden sikkert i nettet. Bare få minutter efter var vi heldige da Aaron Wildig forsøgte sig med et lob over Brian Murphy i vores mål, og bolden tog overlæggeren inden samme Wildig satte returbolden forbi målet. På dette tidspunkt virkede gæsterne i fuld kontrol og lå konstant på lur, ventende på kontrastød. Det gav igen bonus i det 38. minut da Andrew Fleming umarkeret ved den fjerneste stolpe kunne sende et indlæg fra Devitt i mål. Lige før pausen gav Gary Roberts os så en smule håb med reduceringsmålet til 1-3 direkte på et frispark begået mod ham selv. Det lignede dog stadig en svær opgave at komme tilbage i kampen.

2. halvleg

Der var kun en vej for Pompey efter pausen, og det var fremad. Matt Tubbs havde bolden i nettet, men scoringen blev korrekt annulleret for offside. Derudover var det småt med chancer. Vi havde bolden meget, og fik også lov til det af gæsterne, der logisk nok satsede fuldt ud på kontrataktikken. Efter en periode med spilominans uden at komme frem til nævneværdige muligheder, fik vi pludselig fornyet håb, og igen var Roberts manden bag magien. Midtbanespilleren tog en tog fremad på banen, snød et par Morecambe-spillere og sendte utageligt et skuet skud i nettet uden for Morecambe-keeper Roches rækkevidde. Så lugtede vi for alvor blod, og Cook sendte Stockley på banen i stedet for Tubbs for at give angrebet nyt liv. Derfor var det noget af et slag i hovedet da Enda Stevens efter et sammenstød med Aaron McGowan fik sin anden advarsel, og dermed marchordre.

Adam Webster kom på banen for den trætte Ben Davies, og vi skiftede til et tremandsforsvar i jagten på det udlignende mål. Trods en spiller i overtal foregik spillet nu stort set udelukkende på Morecambes banehalvdel, og vi fik endda tid og lov til det af gæsterne, der tydeligvis nu udelukkende satsede på at ride stormen af og få den uventede sejr i hus. Dette powerplay resulterede også i en håndfuld halve chancer. Den indskiftede Adam McGurk havde et hovedstød, der gik lige forbi mål, og Kyle Bennett forsøgte sig med et hårdt skud, der gik lige på Roche i Morecambe-målet, men keeperen fik fistet bolden ud af farezonen. Efterfølgende måtte han tippe et forsøg fra Matt Clarke over overlæggeren og parere et langskud fra Jayden Stockley. Det brændte kort sagt på i gæsternes felt, og det var ikke til at se, at de faktisk var en mand mere på banen. Denne satsning så også ud til at bære frugt, indtil det 95. minut, hvor Stockley uhindret med hovedet sendte et indlæg fra Webster i mål, og tilskuerne i vild ekstase. Minuttet efter lød dommerens fløjte for sidste gang denne lørdag eftermiddag, og et flot comeback var fuldendt.

Hvad kan vi lære af kampen?

På papiret er en remis hjemme mod Morecambe naturligvis to tabte points, men taget kampens overraskende udvikling i betragtning er der indiskutabelt tale om et vundet af slagsen. Når det er sagt står det heller ikke til diskussion, at vores første halvleg mod Morecambe var vores med afstand værste forestilling siden Paul Cook tog over. Det gav uventede associationer til de to foregående sæsoner, hvor vi ofte lod os løbe over ende foran egne supportere. Forskellen denne gang var, at vi – med marginalerne på vores side – havde klasse og skarphed nok til at æde os tilbage i kampen. Det var næppe sket under Awford eller Whittingham – når man altså ser bort fra, at vi som tidligere nævnt vandt de tilsvarende opgør med to gange 3-0. Mentalt set er det nuværende mandskab dog gjort af et andet stof, og forhåbentlig vil gårsdagens comeback give os et solidt psykologisk rygstød til næste uges kommende to svære kampe i Capital One Cuppen mod Reading og i ligaen næste lørdag på Kenilworth Road ude mod Luton Town.

Paul Cook var efterfølgende kort inde på, at vi måske ikke viste Morecambe den fornødne respekt, og blev straffet for det før pausen. Reelt gjorde vi vel ikke noget anderledes end i de 3 tidligere kampe i denne sæson, men det skader ikke at være lidt mere tålmodige. Vi har spillerne til at skabe en håndfuld chancer mod alle modstandere i rækken, men kan af sagens natur ikke påregne ustraffet bare at buse på i hver kamp uden at det koster. Det er en balancegang som vi vil blive bedre til at håndtere i kampene jo længere vi når ind i sæsonen, og spillerne kender hinanden bedre. At lade Morecambe score tre mål er selvsagt ikke godkendt, og selv om der var et skær af tilfældighed over i al fald målet til 0-1, så handler det om at kontrollere kampene bedre end vi gjorde i går, hvor vi måske følte os for sikre på, at vinde kampen uanset hvad.