Har akademiet spillet fallit?

Akademiet der ikke blev til noget, eller?

Det dyreste akademi er stort set væk i dag, sådan kunne en artikel i The News berette om at alle de dyrt indkøbte spillere alle er væk i dag, efter Pompey har betalt op mod £ 500.000 for at hente 17 årige til klubben.

Men det som kan virke som godt tosset at bruge så mange penge på ungdom, gav god mening dengang for 2-3 år siden.

 

Vi haltede efter

Da havde Portsmouth som det eneste Premier League hold ikke noget akademi, man havde talenter javidst, men klubben levede ikke op til at kunne være et akkademi.

Det blev ændret med Gaydamaks millioner, og Pompey fik status af akademi, hvilket er forbeholdt 40 klubber i alt.

 

Spillere kom fra nær og fjern

Men for at klubben ikke skulle blive blæst af banen, gik de ud og hentede spillere og fik faktisk en hæderlig placering som nr.4 i deres gruppe af 10 hold, eller en rangering mellem nr.13-16 i England.

Dengang hed chefen for akademiet Paul Hart og træneren Ian Woan. Hart havde med succes fået en lang række spillere frem, som efterfølgende fik debut på det engelske landshold.

 

Chefskifte

Men da Hart blev forfremmet til manager for seniorne, kom der ikke en ny akademichef, Woan fik mere ansvar.

Så blev Hart fyret efter først at have reddet Pompey fri af nedrykning, men en katastrofestart på sæsonen betød Avram Grant tog over, og Ian Woan blev tilknyttet førsteholdet.

 

Dårlige resultater

Nu hed chefen for akademiet Paul Smalley, og resultaterne var alt andet end prangende, og han fik således silkesnoren af klubben/Cotterill, og den gamle Pompeylegende Andy Awford tog over, med succes, eller rettere i hvert fald blev der vundet kampe igen.

Men tilbage til det dyreeste akademihold som er sprængt til atomer, manager Cotterill valgte ikke at ville bruge nogle af spillerne stort set, Ciftci var god i starten, men da han valgte at ikke skrive under på en ny aftale, så var spilletid for Ciftcis vedkommende stort set slut.

 

Farvel og tak

Andre spillere som Pack, Kilbey, O’Brien , Ritchie med flere fik ligeså silkesnoren af Cotterill, som ikke troede på dem, men trods alt var fornuftig og lod dem komme ud på lån, så de havde chancen for at spille sig til nye kontrakter.

Kun Joel Ward slog igennem, og nåja tyske Leonard Sowah, men han valgte ligeså at forlade Pompey og rykke til HSV i Tyskland, efter at have fået spilletid og været en succes hos Pompey.

 

Succes?

Så jo, det var ikke meget Pompey fik ud af deres akademispillere, om end jeg vil tro at nummerisk set, er der flest spillere fra Pompeyakademiet der faktisk nåede at få debut på førsteholdet, end nogen andre akademiklubber, om end baggrunden var en akut mangel på spillere.

Men en tommelfingerregel siger, hvis 1 spiller slår igennem på førsteholdet, så er det godt arbejde, og indtil videre har Joel Ward vist vejen, og året før var det Marc Wilson og Sowah, så at akademiet er en fiasko er ikke helt korreskt.

 

Forfra

Men at akademiet skal bygges op forfra og ligger i ruiner, det er ganske sandt, væk er pengene til at købe franske talenter, men trods alt er akademiet blevet bevaret, og ikke blevet sparet væk, det er cirka £ 2 mill det koster om året, det er mange penge for Pompey, men akademiet kan være Pompeys redning, da de ikke har penge til at købe spillere for, så må de udvikle dem selv, men så skulle de måske ikke release stort set alle spillere…

Hvis vi for sjov skyld kigger på det engelske U17 landshold for 10 år siden, hvor mange fra det hold slog så egentlig igennem på seniorplan?

Kigger man truppen fra EM i 2002 for U17 landshold igennem, er der kun spillere fra det engelske landshold jeg kender, Wayne Rooney og Wayne Routledge, resten kender jeg ikke, så selv det at være gode som U17 spillere, betyder ikke du slår igennem som senior!

Men tjek selv hvilke spillere du kan huske! Hvis du tør, så prøv at kigge på hver enkelt spiller, og se hvilke lave rækker de spiller i nu, rystende hvor mange non leaguespillere der er!

På den anden side, måske havde Cotterill ret med hensyn til alle dem han released, de kostede en del penge ja, men lad os se om Pack, Kilbey og alle de andre slår igennem.