Reisebrev 06/07: Spanderte Pompey-tur på broren

Svenske Jan Lövgren ville overraske sin fotballinteresserte bror med en spesiell gave da han fylte 50 år. Hva er da bedre enn en Pompey-tur med innlagt omvisning på Fratton Park?

Kamp: Pompey-Man Utd 2-1 – 2006/07-sesongen

Detta var en väl vald match att få uppleva Engelsk fotboll när den är som bäst.

Denna match blev en perfekt present till min fotbollstokige bror på hans 50-årsdag. Att få tag på biljetter var inte så enkelt men med god hjälp av denna hemsida och lite brevväxling med Joakim Ellingsen så gick det hela i lås på bästa sätt. Jag brukar ha god tur vid sådan här tillfällen och när vi under visningsturen runt Fratton Park fick möjlighet att besöka hemmalagets omklädningsrum, passade jag på tillfället att ta av och skaka ur lite ur min bästa turhatt.

Min bror fick också chansen att prova Harry Redknapps fåtölj på cochbänken. Efter detta var jag så helt säker på seger så det blev raka vägen till första ”bettingoffice” där jag satte 5 pund på seger för Pompeys med 4-1. Jag överskattade turen en aning men 2 – 1 mot serieledarna som någon dag senare spöade upp Italienska Roma med 7 – 1 är ju inget att klaga på.

Själva matchen var en ”totalupplevelse”. Min bror, som ibland brukar besöka större musikkonserter och andra idrottsevenemang, sa att detta var det häftigaste i den vägen han någonsin upplevt (det gladde mig mycket att kunna ge bort en så uppskattad födelsedagspresent). Den absoluta höjdpunkten var när Matt Taylor gjorde 1 – 0. Glädjevrålet från Pompeys hemmaläktare var absolut öronbedövande och en äldre man i raden bakom lyfte och gav min bror en jättekram i ren glädje, bara det ögonblicket var värt hela resan.

Redan på vägen ut från arenan började min bror prata om nästa gång. Pompeys hade med andra ord spelat sig rakt in i våra hjärtan. Till den gången så skulle jag önska mig en sångövning så vi kan sjunga med bättre när hemmaklacken stämmer upp i ”Blue Army” eller sången till målvakten David James: ”Englands, Englands, Englands number one”. Vi lärde oss lite under matchen och att vid hemmamål skrika ”YES” rakt ut tillsammans med tusentals Pompeyfans var en känsla från tårna och ända upp i håret.

En totalupplevelse

Själva matchen tog hela min uppmärksamhet så jag var inte någon duktig matchfotograf, kanske kan jag bättra mig till nästa gång men som sagt detta var en totalupplevelse och då är det lätt att få fram kameran när det hela är över. Här är i alla falla en bild när Ryan Giggs ska slå en hörna med Pompeys hemmaläktare i bakrunden.

Actionbilder tatt fra Jans sete under kampen.

Jans bror fikk en meget bra gave til sin bursdag: Pompey-kamp!


Chris Gibbs (t.v.) viser rundt både Jan (fotograf) og broren (til høyre) samt Camilla Nilsen og Tom Hagen og deres sønn. Hagen og Nilsen er også medlemmer i Venner av Pompey.