2022-23: Opptakt Tottenham – Portsmouth (FA-cup)

Nytt år. Ny manager. Nye muligheter?


Det har vært noen turbulente uker for Pompeyfansen og det kuliminerte med sparkingen av brødrene Cowley etter den begredelige kampen mot Charlton første nyttårsdag. Dermed blir det vår nye midlertidige manager Simon Bassey som får oppdraget med å levere et lite mirakel på Tottenham Hotspur stadium i FA-cupens tredje runde. Det har vært stor rift om billetter til borteseksjonen, og for mange Pompeysupportere vil nok denne kampen fremstå som sesongens høydepunkt. Med mindre laget skulle greie å blande seg inn i opprykkskampen igjen. Akkurat nå virker det helt usannsynlig at Portsmouth skal kunne gi Antonio Contes menn særlig kamp, men det har skjedd undere i FA-cupen før. De som husker tilbake til 2010 vil minnes hvordan et nedrykksklart – og nederlagsdømt – Pompey slo Harry Redknapps Tottenham og sikret seg billett til FA-cupfinale mot Chelsea. Desverre er det ingenting ved dagens mannskap som kan sammenlignes med Portsmouth anno 2010, bortsett fra at det også nå er litt kaos i korridorene.

 

Tottenham Hotspur FC

Det ene av to storlag fra Nord-London trenger strengt tatt ingen nærmere introduksjon. Spurs ble stiftet i 1882 og har med noen få unntak spilt på øverste nivå i England. De er et storlag, men det kan med rette innvendes at det er mange år siden klubben vant de store trofeene. Begge lagene vant faktisk sitt siste store trofe i 2008. Tottenham vant da ligacupen mens Portsmouth tok hjem (den litt gjevere) FA -cupen. Begge lagene har også vunnet ligaen i England to ganger. Spurs har her den «ferskeste» tittelen men også den ligger langt tilbake i tid, nemlig 1960-61. Historisk sett – og i nyere tid – er det imidlertid ingen tvil om hvem som er David og hvem som er Goliat av disse to. Spurs spilte Champions League- finale mot Liverpool så sent som i 2019, og de har vært topp 4 i ligaen flere ganger de siste 10 årene. I premieskapet står det hele 8 FA-cuppokaler og laget har vunnet 3 europeiske titler, den siste i 1983/84. Dette betyr at også Spursfansen er utålmodige og tørster etter et nytt trofe.

 

Lagenes vei til 3. runde

Portsmouth slo Hereford borte i 1. runde. Reeco Hackett, Colby Bishop og Joe Pigott scoret for Pompey etter at Hereford hadde tatt ledelsen. I 2. runde ble det hjemmekamp mot MK Dons og nok en gang havnet Pompey bakpå. En scoring av Hackett samt to straffemål av Bishop sikret imidlertid 3-2 seier og avansement. Tottenham kommer inn i turneringen nå, siden Premier League-lagene har walk-over til 3. runde.

De to lagene har faktisk ikke møtt hverandre siden den nevnte semifinalen i 2010. Det er imidlertid klar fordel hjemmelaget hvis vi ser på statistikk i nyere tid. Spurs har 9 seire mot Pompey sine 4 etter årtusenskiftet.

 

Skadesituasjonen

Louis Thompson er tilbake i trening etter sitt benbrudd, og får antagelig plass på Pompeybenken for første gang på lenge. Dette er gode nyheter, men laget må klare seg uten Tom Lowery, Joe Rafferty, Jayden Reid og Clark Robertson som alle er ute med skader. Dessuten er Marlon Pack ute med karantene samtidig som Dane Scarlett er Tottenhams eiendom og ikke spiller mot sin egen klubb. Portsmouth signerte forsvarsspilleren Ryley Towler fra Bristol City nylig, men det er usikkert om han blir med i kamptroppen.

Tottenham sliter også med noen skader og spillere som Rodrigo Bentancur, Dejan Kulusevski, Lucas Moura og Richarlison kommer neppe på banen mot Portsmouth. Det er også forventet at Antonio Conte vil benytte anledningen til å hvile noen av sine viktigste spillere, så det er ikke utenkelig at en spiller som Harry Kane starter på benken.

 

Opptakten til Portsmouth sine offisielle sider finner du her

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2023/january/match-preview-for-tottenham-hotspur-vs-portsmouth-on-07-jan-23/

 

Intervju med tidligere Pompey-loanee Harvey White

https://www.tottenhamhotspur.com/news/2023/january/team-news-ahead-of-pompey-fa-cup-clash/

 

Portsmouths midlertidige manager Simon Bassey:

“The challenge is brilliant one and it’s something we’re all looking forward to. It’s not often that Pompey are underdogs, but we will be on Saturday.»

“We take a great following wherever we go and to sell around 9,000 tickets as quickly as we did is fantastic. Hopefully we’ll give them something to shout about.»

“It’s a good group here in a difficult moment and we’ll look to give a positive account of ourselves to show there’s some fight left in us.»

“It’s about being in the game and not doing anything stupid. We’ve got a good plan, but they’ve got world class players and we’ll have to be right at our limit.”

Se hele intervjuet med Bassey her:

 

Intervju med Tottenhams assistenttrener Christian Stellini før kampen:

Gamle helter fra undertegnedes autografsamling. Spurs anno 1982