2022-23: Opptakt Portsmouth – Derby County

Kan Pompey stå imot et formsterkt Derby?


Portsmouth tar imot tabellnabo Derby i det som bør bli et tett og intenst oppgjør mellom to lag med opprykksambisjoner. Hjemmelaget har slitt litt etter en god start på sesongen og har spilt litt for mange uavgjortkamper i det siste. The Rams har en formkurve som ser ut til å peke litt mer oppover. Laget kommer rett fra en 5-0 seier mot Torquay i returoppgjøret i FA-cupen. De holdt et meget sterkt Liverpool til 0-0 på Anfield i EFL-cupen, og dette var en sterk prestasjon selv om det ble tap på straffer. Mellom disse to kampene slo de MK Dons 3-1 borte, blant annet etter scoring av tidligere Pompeyspiller Nathaniel Mendez-Laing. Pompey har i samme tidsrom slått Hereford og Forest Green, men bare klart 1-1 mot Oxford, Shrewsbury og Morecambe.

Fredagskampen på Fratton Park blir vist på ulike TV-kanaler. I Norge er det Viasport 2 eller Viaplay som er stedet for dem som ønsker å se kampen.

 

Litt om Derby County FC

The Rams er et av de virkelig store lagene som befinner seg i «feil» divisjon. Klubben, som ble stiftet i 1884, har spilt sine hjemmekamper på Pride Park siden 1997 og topper tilskuertabellen i League One med et snitt på drøyt 27.000. Derby hadde sin storhetsperiode på 1970-tallet da Brian Clough ledet dem til ligatittel og semifinale i serievinnercupen. Senere har det blitt noen opp – og nedturer og siden 2007 har laget befunnet seg i Championship inntil nedrykket til League One i fjor. Dette skjedde etter en turbulent periode med økonomiske problemer, administrasjon og poengstraff. En situasjon Pompeyfansen kan relatere til.

Derby fikk omsider nye eiere i sommer, etter en lang og seig prosess. Liam Roserior var midlertid manager en periode etter Wayne Rooney før Paul Warne overtok managerstolen i september. Laget har vært gjennom mange utskiftninger, som naturlig er, og blant nykommerne som ble hentet inn finner vi Nathaniel Mendez-Laing, som var på lån i Pompey for 10 år siden. Vi finner også et dansk innslag i unggutten William Osula, som er på lån fra FCK. Han har gjort seg bemerket med blant annet to mål mot Accrington og står med 4 mål på 7 kamper så langt.

 

Spillere å se opp for

Foruten nevnte Mendez-Laing og Osula stiller Derby gjerne med to mann fra Irland på topp.  James Collins og David McGoldrick har begge scoret 6 mål i alle turneringer i år. Sistnevne er blitt 34 år og han fikk sin profesjonelle debut allerede i 2004 hos Notts County. Deretter fulgte 5 sesonger hos våre ikke spesielt gode naboer og det er en viss fare for at McGoldrick vil få høre S…ordet om han skulle finne på å score på Fratton Park. Collins, den andre irske spissen, er rene unggutten i forhold med sine 31 år. Han er 188 cm høy, har god fysikk, og har scoret jevnt og trutt i klubber som Shrewsbury, Swindon, Crawley og Luton. Han har også scoret tilsammen 8 mål for irske ungdoms – og A-landslag.

 

Tidligere oppgjør

De to lagene har ikke møtt hverandre i seriesammenheng på en god stund. Siste obligatoriske kamp var i ligacupen i 2015/16 hvor Pompey vant 2-1. Derby vant begge oppgjørene i den begredelige Championshipsesongen 2011/12 hvor Pompey rykket ned og holdt på å gå konkurs. Noen vil kanskje huske da de to lagene begge spilte i Premier League, i 2007/08. Oppgjøret på Pride Park endte 2-2, og våre mål ble scoret av John Utaka og Benjani. Sistnevnte var helt ustoppelig i returoppgjøret på Fratton Park og scoret hattrick i 3-1 seieren den gang. Those were the days!

 

Skader og karantener

Danny Cowley melder om at Louis Thompson er på bedringens vei. Han er ikke aktuell for spill i denne kampen, men Cowley har et håp om at han kan være tilbake før nyttår en gang. Portsmouth må antagelig klare seg uten Ronan Curtis, Michael Jacobs, Joe Rafferty, Jayden Reid og Tom Lowery. Clark Robertson og Zak Swanson er usikre.

Derby har sine skadeproblemer, i likhet med Pompey. Bortelagets kaptein Curtis Davies og backkollega James Chester er ute, mens vingen Tom Barkhuizen kan være aktuell for spill. Haydon Roberts, som er på lån fra Bighton, er usikker.

 

De offisielle sidenes opptakt

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2022/november/match-preview-for-portsmouth-vs-derby-county-on-18-nov-22/

 

Portsmouth manager Danny Cowley

“These are great games and the kind that you always look forward to. We love playing at Fratton Park and are really proud of our unbeaten record there.»

“We know that if we want to maintain that, we’ll have to be at our very best – that’s the challenge awaiting us.»

“It’s all about the collective and our supporters can be really proud of their contribution because we certainly wouldn’t be unbeaten for so long without them.»

Du kan lese hele intervjuet med Cowley her: https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2022/november/cowley-hails-fans-role-in-unbeaten-fratton-run/

 

Intervju med Marlon Pack

“Fratton Park under the lights always creates a fantastic atmosphere and it’s one we’re all looking forward to.»

“It’s a really big fixture – one that we would have seen in the Premier League not too long ago.»

“We’ve all got ambitions to become Championship teams again and the number of draws has been frustrating, although we could easily have won half of those.»

Les hele intervjuet her:

https://www.portsmouthfc.co.uk/news/2022/november/pack-relishing-fratton-return/

 

Se hele intervjuet med Danny Cowley her: