2019-20: Opptakt Oxford – Portsmouth, 2. kamp

Vinn eller forsvinn for Pompey og for Kenny Jackett!

90 minutter på Kassam stadium – pluss eventuelle ekstraomganger og straffekonk – vil på mange måter definere sesongen for Portsmouth. Med seier venter en opprykksfinale på Wembley. Med tap vil Pompey ha snublet i første playoffhinder for tredje gang på rad. Og diskusjonen om Kenny Jackett vil ta full fyr på nytt. Dette vet både Jackett og alle i og rundt klubben, så det er ikke noe nytt. Men presset mot manageren er så klart økende nå som sesongen går mot sitt klimaks.

Den første kampen endte 1-1, det samme gjorde også siste innbyrdes oppgjør mellom lagene, på Fratton Park i november 2019. Den gang scoret Gareth Evans på straffe for hjemmelaget, mens Matty Taylor utlignet like før full tid. På papiret  er det to helt jevne lag som møtes, også i historisk perspektiv hvor Pompey står med 25 seire mot Oxfords 22. Begge avsluttet sesongen i League One med 60 poeng, og begge har en solid hjemmestatistikk. Faktisk har Oxford vunnet 18 ganger mot Portsmouths 8 hjemme i Oxfordshire. Nå er det lov å håpe at hjemmebanefordelen ikke betyr så mye siden begge kampene blir spilt for tomme tribuner. Den første semifinalen var også rimelig jevnspilt, så det er ikke lett å peke ut en klar favoritt før returoppgjøret kl 18 norsk tid i dag.

Situasjonen hos oss:

Pompey har tilnærmet skadefritt mannskap, og Kenny Jackett kan velge fritt hvem han skal sende utpå. Det er en situasjon han ikke har vært i  for mange ganger denne sesongen. Det er også anledning til å gjøre fem bytter, i tre forskjellige operasjoner, så bredden i Portsmouths tropp kan spille positivt inn denne gangen. Mange ble overrasket over starteelleveren til Kenny Jackett i den første kampen. Det blir interessant å se om han nå velger å spille med John Marquis fra start, og om han gjør endringer i den bakre fireren. På midtbanen har vi spillere som Steve Seddon og Tom Naylor, vanligvis bankers på laget, som kan komme inn og muligens løfte laget som presterte helt ok men ikke fantastisk i den første kampen. Dersom Jackett stiller med det samme laget som sist, vil han stå lagelig til for hogg dersom dette ikke går veien. Men kanskje har han hatt i bakhodet at det gjelder å være best over 2 kamper, og at han har en taktisk genistrek i ermet. Det står jo ikke bare om plass i en playoff-finale, men også om jobben til manageren.

Situasjonen hos hjemmelaget:

Karl Robinson disponerer også en mer eller mindre skadefri tropp. Det eneste usikkerhetsmomentet er Cameron Brannagan som fikk en smell i den første kampen, men han er mest sannsylig klar til kamp. Samtlige Oxfordspillere ble forøvrig testet for Covid-19 i løpet av helgen, og samtlige tester var negative. The U’s har en fordel fremfor Pompey, nemlig at omgivelsene egentlig ikke forventer opprykk denne sesongen. De kan tillate seg å forberede seg til kamp med litt lavere skuldre enn sine motstandere. Samtidig er det slik at presset øker på alle lag når en opprykksfinale på Wembley ligger i potten.

 

Oppsummert:

Portsmouth spiller sin kanskje viktigste kamp for året borte mot Oxford i dag. Kampen er helt åpen, utgangspunktet er helt likt, og det laget som treffer med dagsformen vil stå seirende igjen. Etter all sannsynlighet vil det være Wycombe Wanderers som venter i en opprykkssfinale, et lag Pompey slo 2 – 0 i desember 2019. Det hjelper imidlertid ingenting om ikke Oxford blir satt på plass i ettermiddag. Lagene møttes også i Leasing.com Trophy i oktober i fjor. Den gang endte kampen 2-2 men Portsmouth vant straffesparkkonkurransen og vant et bonuspoeng på det. Det er lov å håpe på en reprise i kveld.

 

Portsmouth manager Kenny Jackett:

“I don’t think there was too much wrong with what we did on Friday and so we’re looking for more of the same.”

“The best side on the day usually wins and I always felt it was going to be a close contest between two sides who finished the season on 60 points.”

“Oxford’s been a very positive place in recent seasons and they’ve got an impressive home record, but – like it was for us – they won’t have that usual support.”

 

Oxford manager Karl Robinson:

“We have recovered and we have trained and now it becomes a one-off game, a cup tie. Win it and you are at Wembley. Sometimes being level might even be better than leading, if that doesn’t sound too weird, because you can get stuck between two ideas; sit back and protect the lead or go out and get at the opposition again.
I think we are in a good place, but Portsmouth will think the same. We are just looking forward to being back on our own pitch where we have a fantastic record at home, and looking forward to putting in what we hope will be a winning performance.”