2019-20 Optakt: MK Dons – Portsmouth

Fortsetter Pompey å prestere etter to knallsterke seire?

 

Slik som hver jul kommer kampene svært tett for lagene i England. I år er ingen unntak, og Portsmouth skal søndag kveld spille sin tredje kamp på ni dager da de møter MK Dons på bortebane. Det ser ut til at det tette kampprogrammet har passet Pompey godt, de har nemlig vunnet både mot League 1’s førsteplass Wycombe Wanderers og andreplass Ipswich i løpet av en snau uke. Tør vi håpe på at den gode formen holder og at vi tar tredje trepoenger på rad i årets siste kamp?

Litt om MK Dons:

Det nyopprykkede laget fra Buckinghamshire har ikke imponert så langt i League One. 18 poeng etter 22 kamper spilt gjør at MK Dons er å finne på 22 plass. Det er dog lenge igjen av sesongen, og de har kun to poeng opp til sikker plass, så det er fremdeles muligheter for ‘The Dons’ å holde seg i divisjonen, dersom de begynner å ta flere poeng. MK Dons rykket opp på dramatisk vis i fjorårets sesong; etter 45 kamper spilt hadde de like mange poeng som Mansfield Town som de dermed delte den siste opprykksplassen med. Det var da den siste runden som skulle avgjøre om hvem som skulle ta siste opprykksplass i League 2. MK Dons møtte nettopp Mansfield Town hjemme på Stadium MK til en ren opprykksfinale. Hjemmelaget vant kampen 1-0 foran 21,000 tilskuere. Tilværelsen i ny og tøffere liga har vært krevende for Milton Keynes Dons som startet greit og tok noen sterke seiere fra starten av sesongen, men har også hatt lange perioder uten seiere. I løpet av hele oktober og november tok de kun ett poeng på hele 8 kamper! Desember har vært noe bedre, hvor laget har tatt 5 poeng på 4 kamper. Klubbens hjemmesider melder at de har et håp om å gå inn i 2020 på sikker plass, noe som krever at de tar 3 poeng hjemme mot Portsmouth søndag kveld, samt at resultater i andre kamper går deres vei. Portsmouth bør se opp for de offensive spillerne Joe Mason (tidligere Pompey-spiller) og Rhys Healey som står med 3 scoringer hver så langt i sesongen. De hadde også hvert sitt mål i 2-2 oppgjøret mot Southend på Boxing Day. Portsmouth-forsvaret og sisteskanse Craig MacGillivray har vist gode takter i de to siste kampene, så Mason og Healey kan få nok av utfordringer med å klare å skjære igjennom Pompey-forsvaret.

 

Jordan Moore-Taylor er den eneste skadeplagede spilleren hos søndagens motstander etter at spiss Sam Nombe og tidligere nevnte Rhys Healey er kommet tilbake etter skadeopphold. Både Nombe og Healey fikk spilletid på Boxing Day, så de skal begge være klare for kamp.

 

Situasjonen hos Pompey 

Etter et begredelig 4-1 tap borte mot Accrington Stanley har Portsmouth virkelig vist hva de er kapable til i de siste oppgjørene mot Ipswich (seier 1-0) og Wycombe Wanderers (seier 2-0). Pompey har lenge vist at formen deres hjemme på Fratton Park er svært god, men skal man være med å kjempe i toppen må vi også bli mer stabil på bortebane. Imponerende nok er Portsmouth ett av fire lag blant de fire øverste divisjonene i Engelsk fotball som enda ikke har tapt på hjemmebane. Det er kun Pompey, Wycombe Wanderers, West Brom og Liverpool som kan skryte av samme bragd – men vi håper på at borteformen også skal bli styrket og at det starter allerede til søndag. Så langt har vi kun vunnet to kamper på bortebane; mot Rochdale og Doncaster. Til tross for flere forfall i defensive rekker har Portsmouth stengt igjen bak og ikke sluppet inn mål de siste to kampene. Når vi også vet at Pompey har hatt en tendens til å slippe inn mål mot slutten av kamper hvor vi har vært det førende laget, er det særdeles gledelig å se at ingen av de to øverste lagene på tabellen har klart å overliste Pompeys forsvar og solide målvakt de siste kampene. Pompey befinner seg forøvrig på 8. Plass, med kun 1 poeng opp til kvalikplass og 3 poeng opp til Ipswich som ligger på direkte opprykksplass. En spiller verdt å trekke frem er Portsmouth unge ving Ronan Curtis. Etter en litt rufsete start på sesongen har den irske landslagsspilleren virkelig fått fart på sakene. Curtis har scoret i hver kamp de siste tre kampene og imponert med aggressivt og godt spill.

 

Skadesituasjon Portsmouth:

Ryan Williams måtte ut med skade i Boxing-day oppgjøret mot Wycombe og vil ikke bli klar før dette oppgjøret. Mye tyder på at Marcus Harness, som også var Williams’ erstatter mot Wycombe, vil ta hans plass i laget. Williams forventes å være klar til å spille igjen i begynnelsen av Januar. Den defensive midtbanespilleren Ross McRorie er heller ikke klar for kampen mot MK Dons. Den unge skotten er forventet tilbake i midten av januar. Det samme gjelder forsvarerne Lee Brown og Brandon Haunstrup. Det er altså defensivt vi er mest svekket. Bryn Morris får fremdeles behandling for sin skade og Jack Whatmough sliter fremdeles med kneet og vil være utilgjengelig også en stund fremover.

Dommere:

Kampen ledes av Leigh Doughty fra Blackpool. Doughty har så langt gitt 46 gule kort og 2 røde kort i det som er hans første sesong på dette nivået. 6 ganger har han pekt på straffemerket så langt i år. Dette er første gang Doughty dømmer Portsmouth og MK Dons. Med seg på linjene har han Kevin Howick og Paul Lister. Stuart Butler ser frem mot en arbeidsdag med tavlen denne søndagen.