2018-19: Rochdale AFC – Portsmouth FC (FA-cup) 0-1

Andre Green, Craig MacGillivray og Fru Fortuna sendte Pompey til 3. runde.

Portsmouth er videre til FA – cupens 3. runde for første gang på 3 år etter en nervepirrende bortekamp mot divisjonskollega Rochdale. Kampen var nokså jevnspilt, og man kan si at lagene dominerte hver sin omgang. Hjemmelagets overtak i 2. omgang var såpass stort at det må ha føltes ytterst urettferdig da Pompey avgjorde kampen til sin fordel på overtid. Men i fotballkamper er det målene som teller, og det var nok god stemning på bussene som brakte rundt 600 bortesupportere tilbake til sørkysten.

1.omgang

Kenny Jackett måtte erstatte Tom Naylor med Ben Close, men ellers stilte Portmouth med uforandret mannskap fra forrige kamp mot Walsall. Det tok tid før kampen satte seg ordentlig, men Pompey kom best igang og Oliver Hawkins hadde en sjanse i det 6. minutt som ikke satte hjemmelagets keeper Josh Lillis på de helt store prøvene. Hjemmelaget hadde også en halvsjanse ved Jordan Williams før bortelaget gradvis tok over initiativet. Ben Thompson og Gareth Evans hadde hver sin brukbare mulighet før Ronan Curtis sto for omgangs største sjanse. Skuddet fra drøyt 20 meter traff imidlertid tverrliggeren. Like før pause gikk Jamal Lowe overende i motstanderens 16 – meter men istedet for straffe ble han belønnet med gult kort for filming. Pompey hadde vært best i 1. omgang, men var ikke på det nivået vi har sett i det siste.

2.omgang

Rochdale var langt mer med på notene i 2. omgang og både Williams og Matt Dones hadde gode muligheter. Toppscorer Ian Henderson fant Calvin Andrew etter drøye timen og vår gode keeper MacGillivray måtte varte opp med en benparade for å hindre scoring. Minutter senere var det Done som traff treverket, og i denne perioden levde Pompey farlig. Kenny Jackett tok grep og satte Brett Pitman innpå for Gareth Evans. Det var imidlertid midtstopper Jack Whatmough som fikk bortelagets neste store sjanse da han headet utenfor etter et frispark fra Lee Brown. Andre Green kom inn for Jamal Lowe i det 76. minutt, noe som skulle vise seg å være et genialt bytte. Men først fikk Henderson sin store sjanse for hjemmelaget, men skuddet hans gikk like over.

Det så ut til å gå mot en omkamp, noe som ikke var ønskelig med tanke på kampprogrammet fremover. Lee Brown og Andre Green tok ansvar etter at sistnevnte fikk frispark like ved hjørnet av 16 – meteren. Brown fant Green, og denne vidunderlige fargekombinasjonen ga 1 – 0 til bortelaget idet kampuret nettopp hadde passert 90 minutter. Rochdale ga ikke opp og fikk en stor sjanse til å utligne da Henderson fikk avsluttet fra kort hold. MacGillivray vartet opp med nok en god redning og må være en sterk kandidat til MOM.

Hva kan vi ta med oss

Portsmouth er altså klare for 3. runde, selv om seieren satt langt inne. Trekningen av 3. runde foregår på Stamford Bridge på mandag og mange håper på å få besøk av et storlag. Samtidig er premiepengene doblet slik at Portsmouth kan vente seg å tjene 135.000 pund hvis de kommer seg videre til 4. runde. Da er det kanskje større grunn til å håpe på overkommelig motstand.

Trioen Curtis, Lowe og Evans manglet litt av den energien de har hatt i det siste, og det spørs om ikke Jackett må begynne å rotere noe mer på sin gode startellever. Andre Green viste at han definitivt har noe å tilføre laget, Brett Pitman fikk sine første minutter på en stund, og Ben Close viste at han ikke svekker laget vesentlig om enten Naylor eller B Thompson må stå over. Jeg vil hevde at troppen er god nok til at Kenny Jackett bør kunne prioritere både FA – cup og liga denne sesongen.

Portsmouth manager Kenny Jackett:

«I’m delighted with the result and that we found a way to win, which is something we’ve been able to do a lot this season.»

“Our keeper made some vital saves at key moments, but that’s what he’s there for and in the end, we’re the ones who have hit the target.

“You don’t really want a replay – especially with the schedule we’ve got – but if we’d have needed one, then we would have dealt with that.”

FA – cup 2. runde, Spotland Stadium 2. desember 2018:

Rochdale AFC – Portsmouth FC 0-1 (0-0)

90.min 0 – 1 Andre Green

Lagoppstillingen (4-2-3-1): MacGillivray, N.Thompson, Whatmough, Clarke, Brown; B.Thompson, Close, Lowe (Green 76), Evans (kaptein) (Pitman 72), Curtis, Hawkins

Gule kort: Lowe, N.Thompson

Ubenyttede reserver: McGee, Walkes, Burgess, Haunstrup, Rose

Dommer: Seb Stockbridge

Tilskuere: 2,555 (599 Pompeyfans)