Vår sterkeste lagdel

Ingen har prestert i tierrollen over tid, men sett bortsett fra det er dette vår sterkeste lagdel. Her trengs trolig ingen nye spillere i januarvinduet.

Av: JOAKIM ELLINGSEN

MENINGER: Forrige uke tok jeg for meg spissplassen og konkluderte med at vi trenger å få inn en klassespiss til om vi skal gå for opprykk denne sesongen. Hvis vi tar utgangspunkt i Kenny Jacketts klart mest brukte formasjon denne sesongen (4-2-3-1) ser jeg denne gangen nærmere på lagdelen bak den enslige spissen: De offensive midtbanespillerne.

I denne lagdelen har vi hatt en hengende spiss/sentral offensiv midtbanespiller, en høyreving og en venstreving. Kort fortalt har vi mange spillere som kan fylle alle disse posisjonene, og flere av spillerne kan bekle to eller alle tre rollene. Jackett har også underveis i kampene flyttet spillerne mellom disse posisjonene.

Chaplin, Pitman og Ronan

Unntaket er spisser som Conor Chaplin og Brett Pitman. De er ikke vinger og har blitt brukt som den sentrale i treeren bak spissen. Pitman startet sesongen som enslig spiss, men de siste ukene har Jackett flyttet Pitman litt dypere og latt Oliver Hawkins eller Kal Naismith innta spissplassen. Conor Chaplin har på sin side blitt mest brukt som innbytter, men når han starter er det gjerne i denne sentrale rollen i treeren.

Nå har vi også fått inn en nykommer i Connor Ronan (bildet til høyre). Den innleide Wolverhampton-spilleren ble kåret til banens beste i sin ligadebut for oss (forrige helg mot Scunthorpe). Da valgte Jackett å spille 3-5-2-, med Jackett i en offensiv midtbanerolle. Ronan er ingen typisk spiss, men han har veldig gode offensive ferdigheter. Han kan drible og han låse opp motstanderen forsvar med sine pasninger.

 

Naismith og Bennett

Andre spillere som har blitt brukt i den sentrale rollen i treeren bak spissen er Kal Naismith og Kyle Bennett. Begge disse er anvendelige spillere som kan bekle flere roller.

Naismith var vår toppscorer forrige sesong. Han kan spille spiss, i den sentrale rollen i treeren og på begge kantene. Bennett er først og fremst kantspiller – og han kan også bekle både høyre og venstre – men han har også blitt brukt i den sentrale. Bennett er et uromoment og kan være vanskelig for motstanderne å få has på, men han brenner mange sjanser.

Naismith er langt mer presis og er god foran mål. Denne sesongen har han vært plaget med skader, i tillegg til at han startet sesongen nesten helt ute i kulden. Nå har han derimot spilt seg inn i varmen til Jackett og det ryktes at han trolig vil signere en forlengelse av sin kontrakt med Pompey i løpet av nær framtid.

Evans, Lowe, Kennedy og Lalkovic

På høyrevingen var det Gareth Evans som etter hvert etablerte seg, men veteranen har vært ute med skade og er ikke spilleklar ennå. Han er derimot ikke langt unna. Jamal Lowe har blitt flyttet over fra venstre til høyre og ser ut til å være førstevalget der nå, mens Kyle Bennett trolig er et andrevalg.

Matty Kennedy har gjort sine saker bra på venstrevingen. Den innleide Cardiff-spilleren foretrekker å spille der, men han har ikke gjort plassen til sin. Kennedy har vært litt inn og ut av laget, og han kan også spille på høyrekanten. Også Milan Lalkovic foretrekker venstrevingen, men Lalkovic har vært ute med skade nesten hele sesongen. Per i dag er derfor Matty Kennedy trolig førstevalget der.

Alt i alt har vi bra med spillere i disse tre posisjonene. Brett Pitman, Conor Chaplin, Kal Naismith, Jamal Lowe, Connor Ronan, Matty Kennedy, Milan Lalkovic, Kyle Bennett og Gareth Evans kan alle spille i disse tre posisjonene. Det kan også innleide Stuart O’Keefe, men den skadde midtbanespilleren foretrekkes som en av to sentrale midtbanespillere.

Konklusjon

Skulle vi hente en spiller til i en av disse tre posisjonene, bør det være en som holder godt Championship-nivå. Altså en spiller på klart bedre nivå enn de vi allerede har. Kvantitet har vi nok av – og kvaliteten er også bra på League One-nivå. Vi sier ikke nei til en kvalitetsspiller i en av de tre posisjonene bak spissen, men det er ikke her Pompey bør prioritere å hente forsterkninger.