2016-17: Portsmouth – Carlisle United 1-1

Cook må i tænkeboks.

AV: Jean-Robert Tankred

Starten af den nye sæson havde en snert af den gamle over sig da vi trods en spiller i overtal i mere end en time, samt overvægt i spil og chancer, ikke formåede at tage tre points mod et decimeret Carlisle-mandskab. Paul Cook havde ingen overraskelser i ærmet med valget af start-elleveren. Whatmough spillede hele kampen som midterforsvarer, og Smith fik rollen som den enlige angriber. Heller ikke Cooks favoriserede formation blev der pillet ved.

 

1. halvleg

Som vanligt startede vi i et højt tempo og forsøgte at sætte os på kampen med det samme. Det var også os der havde det første skud på mål, men Keith Gillespie i Carlisle-målet havde ingen problemer med at redde Lalkovics skud fra distancen. Gary Roberts forsøgte sig med et skud, der skruede lige uden om gæsternes mål, og selv om Carlisle også havde bolden en del af tiden, og lurede på kontrastød, var det Pompey der var i kontrol. Derfor kom det også lidt som et lyn ud af en blå himmel da The Cumbrians pludselig tog føringen efter et kvarters spil. Shaun Miller fandt Reggie Lambe med en præcis aflevering, og alene med David Forde scorede han sikkert uden for målmandens rækkevidde.

Det blev startsignalet til en periode med tidsudtræk og defensiv taktik fra gæsterne, som i det 28. minut blev yderligere forceret da Jamie Devitt blev vist ud. Midtbanespilleren havde forinden modtaget en advarsel for at fælde Drew Talbot, og da han herefter afbrød et opspil fra Pompey ved at hive Gary Roberts i trøjen var det ud.

Pompey forsøgte straks at slå kapital af overtallet på banen ved at sætte Carlisle under et massivt pres, og både Talbot og Baker testede målmand Gillespie, men uden at det for alvor blev farligt. Det blev det til gengæld tre minutter før pausen, hvor Roberts fandt Baker i fri position. Denne gang svigtede han ikke, og sendte et hårdt og fladt skud under kroppen på en dykkende Gillespie i mål til en fuldt fortjent udligning. 1-1, og derved blev det også ved pausen.

 

2. halvleg

Især Roberts og Baker havde før pausen ved flere lejligheder fundet hinanden med fine kombinationer, og det fortsatte i anden halvleg. Efter et par minutter fandt Roberts igen sin partner på midtbanen, men denne gang tøvede Baker, og hans skud blev blokeret i Carlisles defensiv før det blev farligt. Kort efter var de to på spil igen, men førstnævntes aflevering ind i feltet var for hård, og Baker kunne lige nøjagtig ikke nå frem til den. Midt i halvlegen var det så Jack Whatmough der efter et hjørnespark var tæt på at bringe os foran, men hans hovedstød gik lige uden om målrammen. Kort efter var fokus på Baker igen, og hans skud mod mål blev kun lige reddet af Gillespie med det yderste af neglene.

I det 68. minut følte Paul Cook at der skulle ske noget nyt, og bragte med en dobbelt indskiftning Kyle Bennett og Conor Chaplin på banen i stedet for den noget anonyme Smith og Lalkovic. Et par minutter senere kunne Danny Rose være blevet dagens mand, men hans langskud tog indersiden af den ene stolpe og sprang i spil igen. Her var vi altså rigtig tæt på målet til 2-1. Også Bennett forsøgte sig udefra med et giftigt skud, som ville være gået i mål ved den ene stolpe hvis ikke at Gillespie i Carlisle-målet igen havde været på sin post. I slutminutterne satsede Cook yderligere ved at sende Noel Hunt på banen i stedet for Danny Rose, men dagens sidste aktioner kom fra anfører Michael Doyle, der med få sekunders mellemrum sendte to skud afsted om gæsternes mål, men begge blev pareret af vel nok kampens spiller, Keith Gillespie. Dermed sluttede det noget skuffende 1-1.

 

Hvad kan vi lære af kampen?

Det er farligt at drage for mange konklusioner ud fra en enkelt kamp, men det må have bekymret Paul Cook, at kampen mod Carlisle reelt var et billede af 2015-16 sæsonen. Med en mand i overtal i så lang tid, skal vi kunne afgøre en kamp som denne. Chancerne var der, men vi var ganske enkelt for uskarpe på dagen, og havde med stolpeskuddet fra Danny Rose heller ikke marginalerne med os. Dermed lægger vi altså ud med hvad der kun kan betegnes som to tabte points på hjemmebane.

Vælger vi at se kampen som en forlængelse af sidste sæson, er det altså velkendte problemer der kostede os i dag, og i kølvandet på kampen er det nærliggende at tænke på, om vi – ud over at som oftest skal nedbryde det gæstende holds defensiv – ikke selv spiller lidt for kontrolleret og med livrem og seler. 4-2-3-1 formationen har været genstand for en del diskussion, og mange mener at vi bør spille med to på toppen især hjemme på Fratton Park. Med den valgte taktik havde vi på dagen både Noel Hunt, Conor Chaplin og Curtis Main siddende på bænken. Tre ud af syv mulige indskiftere er altså angribere. Den enlige angriber mod Carlisle hed dermed Michael Smith, som må betegnes som Cooks valgte førsteangriber. Men er han overhovedet træfsikker nok til at spille den rolle? Systemet kræver rigtig meget af spydspidsen, der ud over at må arbejde alene i front, også har pres på sig for som den eneste angriber på banen at score. Smith har spillet både gode og dårlige kampe, og har også i et par enkelte i sidste sæson været matchvinder. Mod Carlisle var han til gengæld usynlig, og dermed kom vores trusler udelukkende fra midtbanen. Det er meget usandsynligt at det er recepten på oprykning.

 

Kommentarer fra manager Paul Cook

“I thought we played well up until Carlisle scored and I thought we played well afterwards. Carl was outstanding, but all of the lads who made their debut were good and will be pleased to get that first game under their belt. They had a great introduction to the atmosphere at Fratton Park and also the pressure that we’re going to be under all season to break teams down. Carlisle had one opening and scored from it, so we have to make sure that we don’t concede from those situations. Any logical person would be able to tell you that we created enough chances to win more than one game. We had some good ones right after half-time and we have to score them because that would have seen Carlisle off.”

“Last year we won 3-0 on the opening day and went off celebrating, but now we haven’t and we just move on to the next one. The biggest plus point was the support that we received and the fans are an absolute credit to this club.”

 

League Two, Fratton Park, 6. august 2016

Portsmouth – Carlisle United 1-1 (1-1)

14. minut: 0-1 Reggie Lambe

42. minut: 1-1 Carl Baker

Opstillingen (4-2-3-1): Forde; Talbot, Burgess, Whatmough, Stevens; Rose (Hunt ’83), Doyle (anfører); Baker, Roberts, Lalkovic (Bennett ’68); Smith (Chaplin ’68).

På bænken: Bass, Davies, Barton, Main, Hunt, Bennett og Chaplin

Advarsel: Ingen

Udvisning: Ingen

Tilskuere: 17.570 (481 medrejsende Carlisle supportere)