Reisebrev 13/14: Fikk endelig besøkt Portsmouth

I forbindelse med sin 75-årsdag fikk Odd Høvik sammen med sin familie besøkt Portsmouth og Fratton Park for første gang.

REISEBREV: Lørdag 3. mai 2014: POMPEY-Plymouth 3-3, League Two

En ekte Pompey fan !

Etter mange ti-år i ensomhet som Pompey-supporter, skulle feiringen av min 75-årsdag, for første gang gi meg en anledning til å se en fotballkamp på Fratton Park. I min vennekrets har jeg vært alene om å interessere meg for Portsmouth F.C. Noen få TV-kamper har det blitt, med F.A. cupfinalen i 2008 som den største opplevelsen. Den siste så jeg som eneste gjest på en engelsk pub i Spania 03.03.2014 hvor Pompey spilte borte mot serieleder Chestefield. Resultatet ble 0-0, men hvor “våre gutter” var nærmest seier med bl.a. flere stang ut.

Fredag 2. mai bar det i Vesterveg med flight DY-1319 fra Bergen til Gatwick. Her traff min kone (som også er fotballfan) og jeg vår datter og svigersønn som kom via Oslo. Disse 2 var vårt “vertskap” for denne begivenheten. Vi tok oss videre sydover mot Portsmouth via tog. Der var bestilt hotell sentralt ved Queens Street, få minutters gange fra Portsmouth Historic Dokyard. Vi var heldige med været, og hadde sol og sommerlige dager under vårt 3-dagers opphold. Kvartetten som også er flittige båtentusiaster, brukte mange timer under oppholdet til å besøke byens mange lokale og nasjonale sjøhistoriske minnesmerker.

Turens høydepunkt var likevel sesongavslutning og hjemmekamp mot Plymouth Argyle.

 

Vi møtte opp på Fratton Park i god tid, da vi via Joakim hadde fått ordnet en avtale om omvisning på anlegget før kampen med Jake Payne. Vi gledet oss stort til å få oppleve en slik mulighet.

Overraskelsen var stor da vi der møtte 3 andre Pompeys som også var tilreisende fra Bergensregionen. Omvisningen samlet tilreisende supportere fra Norge, Belgia og Nederland.

I tillegg til info rundt Fratton Park, ble det tid til garderobebesøk.

Her var dagens tildelte drakter sirlig på plass. Dette var plassen for spillernes sorger og gledesstunder. Her var det skrevet fotball-historie.

Vi møtte også Alan Knight, med 801 kamper for Portsmouth FC, som nå er ambassadør for klubben.

Fantastisk opplevelse, stor takk til supporterklubben for god hjelp. Etter omvisningen- og før kampen ble det tid til pub besøk i nabolaget på The Shepherds Crook, sammen med våre nye pompeyvenner fra Bergen. Kjempehyggelig. Vi fikk også tid til å besøke supporterbutikken før kampstart, og supplerte med kjøp av nye T-shirts.

Vi hadde fått tildelt billetter på “upper part” av den nordlige tribunen.

Vi satt høyt, med god oversikt over banen, og med en viss nærhet til Plymouths -The Pilgrims- store og hørbare supportergjeng. Kampen var spennende og målrik, og inneholdt elementer av det som gjør at den vil bli husket. For pompeyfans har de 4 siste sesongene vært en eneste lang nedtur. Dårlige resultater, økonomiproblemer, poengstraff og årlige degraderinger har vært tung kost. Invitasjonen til denne turen fikk jeg julaften 2013, så frykten for ennå en degradering har vært tilstede også denne våren. Heldigvis snudde situasjonen ved skifte av manager. Takk til Andy Awford og spillerne for at ny kontrakt var sikret før kampstart. Fansen har vært fantastiske og møtt tallmessig tross mye motgang. På denne avslutningsdagen var tilskuertallet oppgitt til å være over 18000. Årsrekord??? Utrolig- vi snakker om fotball i League 2.

Så tilbake til kampen. Pompey var i ledelsen 3 ganger, og utligningen i det 89. minutt var en liten skuffelse der og da. Pytt, pytt, det hele var en stor folkefest. Det var artig å følge med de 2 supportergruppenes ” kamp i kampen”. Begeistringen ved scoringer- og buinger mot hverandre underveis. Storheten i dette oppgjøret var øyeblikket da dommeren blåste av for full tid- og begge supportergruppene klappet høylytt og takket hverandre for kampen. Flott opplevelse. De fleste av tilskuerne ble stående en stund etter kampen. Tålmodigheten ble belønnet ved at hele spillertroppen, manager A.A. og hans stab entret banen til en velfortjent hyllest fra trofaste tilhengere.

De ser nå “lyset i tunnelen”, og er optimistiske med tanke på sesongen 2014/15. La oss håpe at snuoperasjonen som klubben nå har gjennomført – vil medføre at klubben igjen kan begynne å klatre oppover i divisjonene.

Byen, Fratton Park, Portsmouth F.C. og dens mange supportere var en flott opplevelse.

Nå har jeg vært der, og er blitt en EKTE POMPEY.

Hilsen Odd Høvik og “trioen”