Reisebrev 1997: Sommeren Pompey var i Norge

Sommeren 1997 var Pompey på pre-season i Norge. Etter noen dager i Stavanger hadde Terry Fenwicks Pompey base i naturskjønne Kvinnherad i Hordaland fylke. Joakim Ellingsen tok selvsagt turen da dette kun er et par timer fra hjembyen Haugesund.

Kamper: Team Kvinnherad-Pompey 0-6, Skeid-Pompey 0-0 Pre-season 1996/97

Undertegnede hadde fullført ett års studier i Portugal og tanken var å bli der også hele sommeren på en deilig og lang ferie på Algarve-kysten. Så kom en telefon fra Chris Gibbs i Portsmouth. Pompey hadde bestemt seg for å dra til Vestlandet (Norge) på pre-season. Jeg booket om flybilletten og kom meg hjem for å få med meg denne once-in-a-lifetime-opplevelsen. Vel på plass i Norge innlosjerte jeg Chris Gibbs og hans kone i mitt barndomshjem. En rekke Pompey-supportere, med John PFC Westwood i spissen overnattet på campingplassen i Haugesund og dro ut til Husnes i Kvinnherad bare på kampdagene.

I Stavanger slo Pompey Vidar, før de deretter slo Team Kvinnherad 6-0 og spilte 0-0 mot det norske eliteserielaget Skeid 0-0.Fra sistnevnte kamp husker jeg best at unggutten David Waterman skadet Skeids talentfulle spiss Morten Berre. Fra gode kilder har jeg at Berre – som senere har hatt en lang og fin karriere i norsk toppserie – har hatt Pompey svært langt nede på sin liste over engelske favorittlag etter det.

Pompey-laget som møtte Team Kvinnherad. Om jeg ikke husker feil er spillerne: Foran fra venstre: Jonas Svensson (prøvespill, bror til Mathias), David Hillier, Robbie Pethick, Deon Burton, Sammy Igoe, Lee Bradbury, Dave Waterman, Alan McLoughlin og Paul Hall. Bak fra venstre: Andy Turner, Andy Thomson, Adrian Whitbread, Alan Knight, Hamilton Thorp, Aaron Cook, Mathias Svensson, John Durnin, Jimmy Carter, Fitzroy Simpson, Andy Awford og Aaron Flahaven.

 

Minner

For å begrense teksten her er det greiest å kjapt oppsummere noen av minnene fra sommeren for 12 1/2 år siden:

– Terry Venables ble fløyet inn med helikopter en av dagene. Møtte han før kampen mot Team Kvinnherad. Mens jeg snakket med Venables kom manager Terry Fenwick bort for å spørre meg om dette Team Kvinnherad. Jeg fortalte ham som sant var at det var et lag sammensatt av spillere fra diverse lokale 3. og 4. divisjonsklubber (4. og 5. høyeste nivå). Fenwick virket lettere sjokkert over dette.

– Fikk gjort en del intervjuer med spillere, før og etter kampene, til vårt medlemsblad på den tiden Portsmouth-supporteren. Deriblant kaptein Adrian Whitbread og svenske Mathias Svensson. Sistnevnte var veldig interessert og vennlig da han fikk forlart at jeg drev den skandinaviske supporterklubben. Gjorde intervjuet med Svensson på den lokale puben, og John PFC Westwood kom bort til meg med en halvliter norsk øl like etter at intervjuet var gjort.

– Kampen mot Skeid var den siste og de fleste engelske supporterne skulle reise hjem til England etter kampen. I bilen på vei til Kvinnherad fikk jeg telefon fra campingplassen i Haugesund. De hadde lest om meg og forholdet til Pompey i Haugesunds Avis og ettersom de ikke hadde noe telefonnummer til Pompey-supporterne fra England kontaktet de meg for å klage. Westwood & co hadde visstnok griset til campinghyttene med egg o.l. før de forlot plassen. Hvis de ikke kom tilbake og rengjorde, ville det bli politianmeldt.  Jeg satt da i bilen til Gibbs og han oppsøkte Westwood med en gang vi så dem på Husnes. Westwood unnskyldte seg veldig og deretter dro de faktisk tilbake til Haugesund og ordnet opp.

– Nevnte Westwood underholdt hele ferjekøen da han kledde seg naken og stupte ut i fjorden for litt nakenbading mens vi ventet på ferja.

Her følger en hel del bilder. Mange av dem tatt av Haugesunds Avis som fulgte meg hele den ene dagen.

Actionbilde fra kampen mot Team Kvinnherad. Venstreving Andy Turner i aksjon.

Haugesunds Avis tok bilde av undertegnede (t.v.) sammen med ekteparet Gibbs.

Og sammen med manager Terry Fenwick. Jeg var aldri noen fan av mannen.

Nærbilde av Mathias Svensson like utenfor puben.

Og et av Lee Bradbury – som forøvrig ble solgt til Manchester City få dager etterpå.

Hamilton Thorp var en av flere australske spillere hentet til klubben av Venables denne sommeren.

Fotografert sammen med Venables, Fenwick ytterst i høyre billedkant.

På tribunen på Husnes – observerer Pompey-laget vel vitende om at jeg har et kamera på meg.

Actionbilde mot Team Kvinnherad. Mathias Svensson i aksjon.

Westwood til høyre, Chris Gibbs med fingeren foran munnen, jeg ved siden av og Øyvind Velde helt til høyre.

Enda et bilde sammen med Fenwick. Litt mer fornøyd her.

Actionbilde: Lee Bradbury

Terry Fenwick på benken. Deon Burton biter negler.

Pompey-spillerne er klare til avspark.

Actionbilde: Paul Hall.

Deon Burton.

Chris Gibbs tilbyr seg å kjøre Alan Knight og Andy Awford til hotellet. De takket ja.

Innmarsj på stadion. Noe annet enn Fratton Park dette 🙂

Hovedtribunen.

John Westwood på vei opp fra nakenbading i fjorden.

Venables og Fenwick i samtale foran det lokale klubbhuset.

Hamilton Thorp igjen.

Nok et bilde av meg og manageren.

Svensson igjen.

Bradbury signerer en ball og den lokale jenta ser fornøyd ut.