david james vmVM-feberen herjer over hele verden. Vi ser nærmere på hvordan Pompey har vært representert i VM opp gjennom årene.

 

Du har kanskje sett Senegals landslagstrener i aksjon i årets VM? Da har du kanskje dratt kjensel på Aliou Cissé. Cissé spilte for Pompey fra 2004 til 2006 og er nå landslagstrener for det som i skrivende stund er Afrikas eneste gjenværende håp i årets VM.

Med Pompey i League One nå, er det naturlig nok ikke noen Pompey-spillere i aksjon i årets verdensmesterskap i fotball. Det har det derimot vært tidligere. Pompeys offisielle webside har tatt et dypdykk i VM-historien:


1950-VM
jimmy dickinsonEngland deltok ikke i de tre første verdensmesterskapene, men da England deltok i 1950 spilte Pompey-legenden Jimmy Dickinson (bildet til høyre) alle Englands tre kamper. Det startet så bra med 2-0 over Chile, men det som huskes best fra dette VM er Englands sensasjonelle tap (0-1) for USA. Da det også ble tap for Spania, var VM over for England og Jimmy Dickinson.


1954-VM

Jimmy Dickinson spilte også alle Englands tre kamper i VM i Sveits i 1954. Han scoret et selvmål i Englands 4-4-kamp mot Belgia. England ble slått ut av tittelforsvarer Uruguay.

Pompey hadde også to spillere, Alex Wilson og Jackie Henderson, med i Skottlands 23-mannstropp. Skottland deltok i 1954 i sitt første VM, men de reiste kun med 13 spillere. Wilson og Henderson var blant de hjemmeværende reservene. Skottland gikk ikke videre fra gruppespillet og Wilson og Henderson fikk ikke spilt i VM.


1958-VM

I 1958 var det VM i Sverige. Nord-Irland var kvalifisert for første gang og de hadde to Pompey-spillere i troppen: Derek Dougan og keeper Norman Uprichard. Dougan startet første kamp da de vant 1-0 mot Tsjekkoslovakia, men da de tapte for Argentina og spilte uavgjort mot Vest-Tyskland i de to neste kampene var han på benken sammen med Uprichard.

En ny kamp ventet mot Tsjekkoslovakia for å avgjøre hvem av de to landene som skulle gå videre. Da fikk Uprichard tillit i mål. Selv om han brakk hånda - og spilte videre - vant Nord-Irland 2-1 og gikk videre. Ingen av Pompey-spillerne var i aksjon da Nord-Irland tapte 4-0 mot Frankrike i kvartfinalen.


1994-VM

Det gikk så hele 36 år uten at Pompey var representert i VM. Alan McLoughlin ble så neste Pompey-spiller i VM, og den irske midtbanespilleren var selv mannen som sørget for at Irland gikk til VM da han utliknet til 1-1 i den avgjørende kampen mot Nord-Irland (se video nederst i saken). Dessverre for McLoughlin fikk han ikke spilletid i VM 1994. 
(Alan McLoughlin deltok også i 1990-VM med Irland, men da spilte han ikke for Pompey).


1998-VM

I dette VM var det Jamaica som sørget for at Pompey var representert. Paul Hall og Fitzroy Simpson var Pompey-spillere mens de representerte Jamaica. I tillegg hadde Jamaica Deon Burton og Darryl Powell med. De spilte ikke i Pompey da, men begge to kom fra Pompeys akademi og var senere solgt fra Pompey.

Jamaica tapte sine to første kamper mot henholdsvis Kroatia og Argentina. Da hjalp det ikke at de slo Japan i sin siste kamp. Jamaica gikk ikke videre fra gruppespillet.


2002-VM

robert prosinecki100Robert Prosinecki (bildet til høyre) hadde akkurat gjennomført en imponerende sesong med Pompey før han dro til Asia med Kroatia. Her spilte han i åpningskampen som endte med tap for Mexico. Kroatia gikk ikke videre fra gruppespillet.

Mladen Rudonja spilte alle tre kampene for sitt Slovenia, som endte opp sist i sin gruppe med 0 poeng. Vi hadde også med vår japanske keeper Yoshi Kawaguchi, men han forble ubenyttet reserve i VM på hjemmebane. 


2006-VM

Ognjen Koroman var ingen suksess i Pompey, men kantspilleren spilte to av tre kamper for sitt Serbia & Montenegro i VM i Tyskland. I en tøff gruppe med Argentina, Nederland og Elfenbenkysten ble det derimot ikke poeng på den ferske nasjonen.


2010-VM

Dette var foreløpig siste gang Pompey var representert i VM. Pompey hadde vært i FA-cupfinalen denne våren og var akkurat klar for nedrykk fra Premier League. Hele sju Pompey-spillere deltok i VM i Sør-Afrika dette året. 

belhadj jubelAaron Mokoena var kaptein for vertslandet Sør-Afrika, men de klarte ikke - som første vertsland noen gang - å kvalifisere seg for utslagsrundene. Det gjorde heller ikke Nigeria. Kanu spilte én av kampene for Nigeria, mens John Utaka var ubenyttet reserve. 

For Algerie spilte både Nadir Belhadj (bildet til høyre) og Hassan Yebda. De spilte begge to alle Algerie sine tre kamper i gruppespillet, men Algerie endte sist i gruppen og gikk ut også de.

Den som hadde størst sportslig suksess i VM av Pompey-spillerne var Kevin-Prince Boateng. Han spilte for Ghana i alle kampene og de kom til kvartfinalen der de tapte på straffesparkkonkurranse.

For England hadde vi David James. Han startet ikke første kamp, men fikk sjansen i kamp to etter at Robert Green hadde tabbet seg ut i åpningskampen (se bildet øverst i artikkelen). Han spilte Englands neste tre kamper - inkludert kampen mot Tyskland som endte med tap og hjemreise.

 


 

Under en video fra VM-kvalifiseringskampen mellom Nord-Irland og Irland i 1993. Alan McLoughlin utlignet for Irland slik at det endte 1-1. Det målet var nok til å sende Irland til VM i 1994 (hvor de møtte blant annet Norge).