jamal lowe snowFire årstider og tre poeng.

 

Værforholdene i Oldham denne ettermiddagen gjenspeilet på mange måter sesongen 2017-18 for en Portsmouth-supporter. Det var glimt av solskinn, men også regn, sludd, kraftige vindkast og etter hvert en god del snø. I Chicago farger man elven grønn på St Patricks Day. I Oldham var det lite som minnet om grønt gress, og det var en stund tvil om kampen i det hele tatt kunne spilles. Heldigvis for Kenny Jacketts menn ble banen godkjent og kampen gjennomført, riktignok med en ti minutters pause for måking av snø i 2. omgang.

Manager Jackett hadde gjort noen endringer fra kampen mot Gillingham. Christian Burgess og Sylvain Deslandes måtte vike plassen for Brandon Haunstrup og Brett Pitman. Førstnevnte klarte seg godt i forsvar og bidro til Portsmouth holdt nullen for første gang i 2018. Kaptein Pitman ble den store forskjellen på lagene, som så ofte før, med sine to mål før pause.

1. omgang
Portsmouth startet med den kraftige vinden i ryggen. Kampen var nokså jevnspilt uten de helt store sjansene. Hjemmelagets keeper Johny Placide virker alt annet enn komfortabel når han fikk ballen i beina. Dette la Portsmouth merke til og sørget for å legge press på ham ved enhver anledning, noe som skulle gi resultater til slutt.  1-0-målet kom litt ut av det blå, da Brett Pitman fikk hodet på et innlegg fra Conor Ronan. Målet var en vitamininnsprøytning for bortelaget men samtidig husket alle hva som skjedde sist serierunde mot Gillingham.

Like før pause fikk Portsmouth betalt for sitt utrettelige press mot keeper. Pitman klarte å stjele ballen, beholdt roen og plasserte 2-0-målet helt inne ved stolperoten. Scoringen kom på et optimalt tidspunkt for Pompey, like før pause, og roet nok nervene til mange. Johny Placide, som er fra Haiti, er kanskje ikke så vant til å spille på snø. Det var en keepertabbe, men samtidig en meget god prestasjon av Portsmouths kaptein og toppscorer. Oldham prøvde å legge press mot slutten av omgangen, men Portsmouth var disiplinerte og sto godt imot.

2. omgang
Oldham gikk rett i angrep, Craig Davies lurte Matt Clark som måtte lage et frispark på 18 meter og ta imot et fortjent gult kort. Portsmouth-fansen holdt pusten men skuddet fra Kean Bryan gikk rett i armene på Luke McGee. Portsmouth hadde kraftig motvind i 2. omgang og utspillene fra egen keeper stoppet opp i vinden og gjorde det lettere for Oldham å storme i angrep.

Bortelagets defensive strategi fungerte imidlertid godt også etter pausen og Oldham slet med å finne åpninger. Etter hvert gikk regnet over til snø, og forholdene gjorde det svært vanskelig å spille fotball. Dommeren stanset kampen og mange fryktet nok at den skulle bli stoppet. Det ble et nesten 10 minutter langt opphold hvor kampens gode dommer, Sebastian Stockbridge, forlangte at banemannskapet måtte få måkt unna slik at man kunne se linjene på banen. Det ble en lang diskusjon som involverte managere, kapteiner, dommerkvartetten og banemannskaper. Heldigvis for Portsmouth fikk man fullført kampen, og bortelaget var faktisk nærmere 0-3 enn hjemmelaget var en redusering. Jamal Lowe traff innsiden av stolpen like før slutt. Etter elleve tilleggsminutter kunne Conor Ronan og resten av Kenny Jacketts menn juble for tre viktige poeng på irenes nasjonaldag.

Hva kan vi ta med oss?
En hel del. 3 poeng, null baklengs. Selvtillit. Vissheten om at vi kunne holde nullen med en forsvarsrekke bestående av unggutter under 22 år. Jeg mener likevel at Pompeys midtbane – og kaptein Pitman – fortjener en stor del av æren for at Oldham aldri kom til de helt store sjansene. Midtbanen lå kompakt og disiplinert og tvang Oldham til å spille på tvers eller bakover. Pitman jaget i nesten samtlige 101 minutter og bidro til at hjemmelaget ikke fikk bygge opp spillet slik de ønsket. Kenny Jackett er i ferd med å finne en måte å spille på som fungerer godt på bortebane. Neste steg blir å knekke koden for å gjenreise Fortress Fratton, hvor vi fortsatt må regne med at motstanderne vil ligge lavt i banen og vi må styre kampene.

Pompey-manager Kenny Jackett
“They were tough conditions for everyone to play in, but the players adapted to it well."

“It was our first clean sheet since the middle of December. It was hard-earned and thoroughly deserved. That’s the base for playing good football and also for confidence."

Pompey-kaptein Brett Pitman
"I’m pleased of course, but it was more pleasing just to come away with all three points."

“Everyone knew their keeper took chances and Connor almost took advantage of that before I was able to. That made it 2-0 and it was massive for us. Credit to the ref because he kept control of things and managed to get the game going again, which we were happy about."

League One, Boundary Park, 17. mars 2018
Oldham Athletic-Portsmouth 0-2 (0-2)
29 min 0-1 Brett Pitman
42 min 0-2 Brett Pitman

Pompey: (4-1-4-1): McGee; Walkes, Whatmough, Clarke, Haunstrup; Close; Lowe, Donohue, Ronan, Naismith; Pitman (c)

Ubenyttede reserver: Bass, Burgess, Deslandes, Widdrington, May, Kennedy, Chaplin

Gult kort: Clark, Pitman, Dooahue

Tilskuere: 4,306 (767 tilreisende Pompey-fans)

Under følger videoer og flere bilder fra kampen:

dion donohue91 
Dion Donohue spilte sentralt på midtbanen.

brandon haunstrup86 
Brandon Haunstrup var tilbake i startelleveren.

brett pitman jubel11 
Brett Pitman var tilbake fra skade og jubler her etter 1-0-målet sitt.

jubel2018c 
Jubel blant pompey-spillerne.

brett pitman scorer6 
Pitman legger på til 2-0.

brett pitman jubel12 
Jubel for 2-0-målet.

kal naismith74 
Kal Naismith.

jamal lowe snow 
Så kom snøen. Her Jamal Lowe til venstre.

maaker banen 
Stopp i kampen for å måke.

anton walkes93 
Anton Walkes.

fans17 
Pompey-fansen kunne igjen juble for tre poeng.

jack whatmough comeback2 
Godt å ha Jack Whatmough tilbake fra skade.