ddaySvært mange som reiser til Portsmouth for å se Pompey på Fratton Park, tilbringer mesteparten av sin Engandstur andre steder enn i selve Portsmouth (les: London). Det er synd - for dem. Byen har nemlig mye å by på også når det gjelder severdigheter. Her kan hele familien finne noe som interesserer seg.

 


Skal du til Portsmouth? Gjør da litt forarbeid med hjelp av det du finner av informasjon her. Byen har mer å by på enn fotball og øl. Et godt utgangspunkt er uansett siden Visit Portsmouth - den såkalte official visitor website.

hms_warrior hms_victory
HMS Warrior (til venstre) og HMS Victory

Innbyggerne i Portsmouth regner selv Portsmouth Historic Dockyard som det de helst viser fram. Her ligger tre fantastiske skip fra Englands stolte historie: HMS Victory, HMS Warrior og Mary Rose. Her finner du også blant annet Royal Naval Museum (husk at Portsmouth er hjemstedet til den britiske marinen) og Mary Rose Museum. Mary Rose er forøvrig det eneste krigsskipet fra 1500-tallet i hele verden som det fortsatt er mulig å se i virkeligheten.

Museum
ddayDet er generelt mange museum å se i Portsmouth. Spesielt om du er interessert i krigshistorie, marinen og sjøfart. D-Day Museum (se bildet til høyre) åpnet i 1984, 40 år etter D-dagen. Royal Naval Museum og Mary Rose Museum er nevnt. I tillegg finner du Royal Marines Museum, Submarine Museum, Natural History Museum og Portsmouth City Museum. I tillegg høres kanskje Explosion, Museum of Naval Firepower litt forlokkende ut. Ettersom Portsmouth er den britiske marinens hjemby er det også muligheter til få litt føling med hvordan det er å være del av den britiske marinen. Action Stations har mottoet "See the Navy, be the Navy".

Charles Dickens
Portsmouth var også fødebyen til en av Storbrittanias største forfattere, Charles Dickens. Det er fortsatt mulig å besøke huset
hvor han ble født. Huset er fra 1805, og det er pusset opp og laget til i en stil slik at det skal se ut mest mulig slik det så ut i hus på den tiden. 7. februar, Dickens' fødselsdag, er det forøvrig gratis inngang her.

Borger og festninger
southsea_castleBorger og festninger er det faktisk litt av i Portsmouth. Southsea Castle (bildet til høyre) er naturlig å kombinere med en spasertur langs havet. En veldig fun tur. Spitbank Fort er noe så spesielt som en menneskeskapt øy like utenfor Portsmouths havn. Portchester Castle er faktisk fra det tredje århundre, men deler av det står fortsatt. Du må litt ut av Portsmouth for å komme dit, men det er vel verdt et besøk.

- Best Day Out In England
Beaulieu
:
"The Best Day Out In England" er det ambisiøste mottoet til stedet der du er avhengig av transport for å komme til. Faktisk må du kjøre gjennom Southamp*** for å komme dit, men det skal så absolutt være verdt et besøk. Besøk hjemmesiden deres for å se hva du kan se og gjøre der.

Kultur
Kings_front_dayLyst å se kunst, gå på kino eller teater. Her er en oversikt over aktuelle linker. KingsTheatre (bildet til høyre) er Portsmouths mest berømte teater. Opptatt av kirker og katedraler? Her kan du trykke for å finne ut litt mer, men det er ingen store berømte katedraler i Portsmouth. Blue Reef Aquarium er verdt et besøk om du er interessert i store akvarier. Reiser du med barn, kan det være greit å besøke.

Båtturer
Det arrangeres også båtturer rundt Portsmouths havn. Det er en livlig havn med ferjer blant annet til Frankrike og Isle of Wight. Ønsker du å komme opp et sted med flott utsikt over byen og området rundt er Spinneaker Tower på Gunwharf stedet (se bildet øverst på siden).

Her er forøvrig en side med det du trenger å vite om Southsea, og her en med det du trenger å vite om Portsmouth. En side som heter Memorials and Monuments in Portsmouth kan også være av interesse for noen. For de spesielt interesserte har vi også nettsiden History in Portsmouth.


 

spinneaker_tower
Spinnaker Tower: Sjekk webside


Thanks to Keith Hellyer and George Marsh for good help!