jubel 2015fNoen tanker om spillestil etter tre serierunder og en cupkamp.

Ved ansettelsen av Paul Cook har vi fått en manager med en klar og tydelig fotballfilosofi. Grunntanken er et solid pasningsspill, mye ballbesittelse og 4-2-3-1. Mange Pompeytilhengere vil nikke anerkjennende til managerens tanker. Etter 3-0 seieren over D&R i seriepremieren utdyper Cook: -Vi kommer til å holde fast på vår måte å spille fotball på. Selv om det til tider vil bli en tålmodighetsprøve for spillerne og fansen.

I seriepremieren på hjemmebane hadde Pompey  64% posession, men den første scoringen kom ikke før etter 51 minutter. Derfra og ut var det en overbevisende seier. Slike kamper kan vi antagelig vente å se flere av. I de to påfølgende seriekampene, begge på bortebane, hadde vi henholdsvis 56 og 53 % posession. I begge disse kampene hadde vi  flest sjanser, skudd på mål etc, så det er tydelig at vi ønsker å prøve å styre kampene også på bortebane. I cupkampen mot Derby, som befinner seg 2 divisjoner over oss, var det våre motstandere som hadde ballen mest og vi hadde bare 41 % posession. Dette styrker min teori om at grad av ballbesittelse handler like mye om kvaliteten på lagene som om fotballfilosofi.

Tilbake til vår manager. Det er alltid lett å forsvare sin spillestil i medgang, og Paul Cook er forberedt på at kritikken kan komme hvis målene og resultatene uteblir. -Hvis vi ikke scorer vil mange ønske seg at vi for eksempel legger om til 4-4-2 og spiller en mer fysisk form for fotball. Jeg har imidlertid vært med så lenge at jeg kommer til å holde fast på vår stil. Jeg har mulighet for å spille med to spisser, men velger å la være fordi jeg mener 4-2-3-1 er riktig måte å spille på. Dette er rene ord for pengene, og hvis resultatene fortsetter som nå resten av sesongen vil mannen bli genierklært.

Vil Cook tvinges til å gå på akkord med sine prinsipper?
Jeg velger å være begeistret, med et lite forbehold. En tålmodig, ballbesittende stil fungerer ofte best på gode gressmatter, og dem er det ikke for mange av i League Two. Min spådom er at vi vil slite med å skape like mange sjanser på de humpete banene rundt om i landet, og at Cook kan bli tvunget til å gå noe på akkord med sine prinsipper etterhvert. I så fall handler det ikke om å endre filosofi, men å erkjenne at man må spille noe mer direkte når forholdene tilsier det og være villige til å gå i krigen når det trengs.  På Fratton Park, med sin nye fine gressmatte, skal vi selvsagt rendyrke det fine spillet vi så i seriepremieren.

Hva mener dere andre? Skal vi tviholde på spilestilen eller kan det være lurt å utvikle alternative spillemønstre for eksempel på dårlige baner eller der hvor motstanderlaget helt tydelig ”parkerer bussen” for eget mål. Kjør spillestildebatt!

{flike}

paul cook97 
Manager Paul Cook er en mann som vet hva han vil.