paul cook1Paul Cook har bragt glød og entusiasme tilbake i fotballen som spilles på Fratton Park. I år rykker vi opp.

I år rykker vi opp. Det er en setning undertegnede har sagt ofte de siste sesongene. Vi har hatt stor kvalitet i spillerstallen, gode perioder med stor optimisme og som alltid fantastisk støtte fra fansen på Fratton Park. Alle forutsetninger for å lykkes har vært på plass, men resultatene har uteblitt. Jeg lar meg uansett rive med når laget i perioder gjør det godt. Da Andy Awford tok over klubben i 2014, tok 13 av 15 mulige poeng på slutten av sesongen og snudde Portsmouth by på hodet trodde undertegnede at vi var friskmeldt. Den påfølgende sesongen skulle vinnes. Nå rykker vi opp. Slik gikk det ikke til. Portsmouth endte på 16. plass og Awford fikk sparken.

Av den grunn bestemte jeg meg før denne sesongen for ikke å la meg rive med om Cook skulle finne på å gjøre det godt innledningsvis. Jeg skulle være tålmodig og la manageren og laget levere over tid før jeg gjorde meg opp en mening om hvorvidt vi er sterke nok til å rykke opp eller ikke. Glem det. Etter 3-0 over Dagenham i serieåpningen og en fantastisk forestilling mot et toppet Derby-lag i cupen lar jeg meg igjen rive med. I år rykker vi opp.

Klart og definert spillemønster
Denne gangen er det flere grunner enn noen gang tidligere som bygger opp om min tro på at vi rykker opp. Under onsdagens TV-kamp mot Derby noterte jeg meg flere ting. Ni spillere debuterte mot Dagenham på lørdag. Syv av disse var byttet ut da laget gikk på banen mot Derby. Allikevel var det et overraskende godt samspilt mannskap som tidvis herjet mot Championship-laget på onsdag. Det vitner for meg om en manager som er tydelig på hvordan han ønsker at laget skal spille. Det er klare og definerte roller, spillemønsteret er ikke tilfeldig og det er enighet om hvordan man ønsker å presse.

  • Laget presser fantastisk godt. Paul Cook er svært aktiv her. Han løp nesten like mye som de ute på matta og styrte presset fra sidelinjen. Meget facinerende. Har aldri sett det før. Laget faller også av til riktig tid.

  • Vi angriper med mange menn. Bennett er svært bevegelig i sin offensive midtbanerolle, drar med seg motspillere og skaper rom for vingene som ofte trekker inn i banen for å gjøre plass til backene.

  • Davies og 18 år gamle Haunstraup var svært gode på hver sin back. Begge solide defensivt og benyttet seg av rommet som ble skapt for de offensivt. Kaptein Davies kanskje en av de beste der ute. Kom til mange innlegg og jobbet utrettelig.

  • Vi angriper med mange mann, men balansen i laget er allikevel god. Ben Close og rutinerte Danny Hollands svært viktige her. Dekker rom når backene går.

  • Det er tydelig at Cook ønsker at laget skal holde ballen i laget og vi klarer det, selv mot et råsterkt Derby. 18 år gamle Close viktig også her. Gjør seg spillbar til enhver tid og er trygg med ballen under press.

  • Adam Webster har tatt store steg. Har blitt fysisk sterkere og er rolig med ball. Tar ofte med seg ballen gjennom ledd og skaper overtall. Fantastisk kamp fra unggutten. Håper han får tillitt fremover.

  • Cook tørr å gi unggutta sjansen. Close (18), Haunstraup (18), Webster (20), Clarke (18), Stockley (21) og matchvinner Conor Chaplin (18) fikk alle spilletid. Flere av dem også blant banens beste.

De punktene som er listet ovenfor viser prov på en manager som tørr å spille sitt eget spill og som har tro på sine spillere. Det er det lenge siden vi har sett på Fratton Park. Hos tidligere managere har frykten for å tape vært større enn troen på å vinne. Det tror jeg er nøkkelen bak det å kunne forklare de siste sesongers svake resultater. Med Paul Cook har vi fått noe annet. Han har uttalt at han ikke kommer til å endre spillestil. Han ønsker å spille på lagets egne styrker og angripe enhver motstander. Jeg lar meg rive med når jeg hører slikt. I år rykker vi opp.

{flike}

Rykker vi opp i år eller tar undertegnede nok en gang feil og må felle en sur tåre når dommeren blåser av sesongens siste kamp i mai?

ben close100

18 år gamle Ben Close spilte meget godt da Portsmouth slo Championship-laget Derby på onsdag.