andy awford og jed wallaceFire kamper på rad uten tap. Ingen baklengsmål på disse kampene. Joakim Ellingsen deler sine tanker om hvorfor Andy Awford endelig får resultater igjen.

Andy Awford overtok som midlertidig manager da Barker fikk sparken i slutten av mars i fjor. Pompey var i katastrofalt dårlig form og var kun et par poeng over nedrykksstreken. Awford kom inn og ledet Pompey til sikker plass i sesongavslutningen. To kamper ble spilt uavgjort - resten ble vunnet. Awford ble kåret til månedens manager i april, han fikk managerjobben på permanent basis og sannsynligvis ville Pompey sikret seg en play off-plass om det hadde vært tre-fire kamper igjen av sesongen.

Det var derfor knyttet store forventninger til Pompey denne sesongen. Mange hadde Pompey som opprykksfavoritt. Ti poeng på de fire første serierundene tydet også på at Awford ville gi oss en sesong i toppen av League Two.

Etter tap hjemme for Newport 30. august, stoppet det derimot opp. Riktignok vant Pompey én kamp i september, én i oktober og to i november, men fram til Pompey nå i februar har fire kamper på rad uten baklengsmål (og dermed også fire kamper uten tap) ble det en lang rekke kamper uten trepoengere. Ikke en eneste kamp ble vunnet i desember og januar for eksempel.

Formasjonen
andy awford97Andy Awford (bildet) har vinglet mye med formasjonen denne sesongen. Han har ikke virket trygg på hvilken formasjon han vil bruke og har brukt både 3-5-2, 4-2-3-1, 4-3-2-1 og klassisk 4-4-2. Når han nå har fire kamper på rad uten baklengsmål, er det med 3-5-2. Tre forsvarsspillere bakerst og to vingbacker, to sentrale midtbanespillere som jobber hardt og en med litt friere tøyler. På topp har det vært to spisser som har vært hardtarbeidende.

Awford var innom 3-5-2 også tidligere i sesongen, og han innrømmer nå at han muligens var for rask med å vrake den formasjonen den gangen. Etter 0-3-tap for Bury i oktober gikk Awford tilbake til 4-4-2. Først da Pompey skulle spille borte mot topplaget Wycombe prøvde Awford seg med 3-5-2 igjen. Det endte 0-0, i en kamp hvor Pompey i 1. omgang hadde flere store sjanser til å score. I de tre følgende kampene har Awford nå beholdt den formasjonen. Det har endt med to seiere hjemme og nok en 0-0-kamp i bortekampen mot Dag & Red.

- Jeg tenker litt på om jeg var for rask med å forandre fra 3-5-2 til 4-4-2 i høst. Det var jo en grunn til at jeg forandret formasjonen da, men noen av avgjørelsene jeg har tatt har vært litt spontane. Det er en del av min læring som manager. Jeg skal ikke late som om jeg sitter med alle svarene. En lærer av sine erfaringer, sa Awford til The News om formasjonsendringene.

Han tar også selvkritikk på at han har hatt for mye fokus på motstanderne, og dermed endret på formasjon og taktikk ut fra hvem Pompey har møtt.

- Jeg har sluttet å bekymre meg slikt for motstanderne. Nå tar jeg ut det laget jeg mener er rett for oss. Jeg ser selvsagt på motstanderen og deres svakheter og styrker, men det er ikke der vi har hovedfokus nå. Nå handler det om våre styrker og hva vi kan gjøre for å bli enda bedre, sier Awford.

Samme startellever
Wycombe ligger på opprykksplass og har nest best målforskjell i divisjonen. I 28 av de 30 første serierundene spilte de med samme keeper og samme forsvarsfirer. Nøkkelordet er stabilitet.

Det har ikke Pompey hatt - ikke før nå i februar. I den nevnte rekken på fire kamper uten baklengsmål har Pompey kun gjort én forandring. En skadd Ben Chorley ble erstattet av Joe Devera på høyresiden i den bakre treeren etter 0-0-kampen mot Wycombe. I de tre siste kampene har Joe Devera spilt fra start sammen med de ti som spilte fra start sammen med Chorley mot Wycombe.

Det har ført til at vi på topp har en duo som kjenner hverandre bedre og bedre: Matt Tubbs og Ryan Taylor. Den bakre treeren med Joe Devera, Paul Robinson og Jack Whatmough er i ferd med å bli godt samspilt - og har trygge Paul Jones bak seg. I tillegg fungerer femmeren på midten med vingbackene Josh Passley og Dan Butler bra sammen med de stabiliserende midtbanespillerne James Dunne og Danny Hollands + offensive Jed Wallace.

Nøkkelspillere
At vi har nøkkelspillere friske og tilgjengelige spiller selvsagt også inn. Keeper Paul Jones har spilt samtlige kamper og er svært viktig. Kanskje vår beste spiller denne sesongen til nå.

paul robinson99I forsvaret er det nok våre tre beste forsvarsspillere som nå spiller sammen. Rutinerte Paul Robinson (bildet) er gjort til kaptein og vet at han nå er Pompey-spiller på permanent basis etter å ha vært på lån i høst. Stortalentet Jack Whatmough har holdt seg skadefri og spiller veldig solid på venstresiden i vår bakre treet. For å være litt stygg gjorde det heller ikke noe at vår tidligere kaptein Ben Chorley ble skadet. Han har gjort mange feil og er i de fleste Pompey-supporteres øyne en spiller som rett og slett ikke er god nok. Joe Devera er kommet inn i hans sted og han har vist seg å fungere veldig bra på høyresiden i den bakre treeren.

På høyre vingback har vi fått Fulham-unggutten Josh Passley på lån. Han har spilt fire kamper for Pompey og vi har ikke sluppet inn mål på disse fire kampene. Før han kom til Pompey var han på lån i Shrewsbury. I løpet av de sju kampene han spilte der, holdt laget nullen i fem av dem. En svært god statistikk i League Two med andre ord. Han måtte skadet av banen ved pause mot Exeter lørdag. La oss håpe det ikke blir langvarig.

James Dunne har vært ute med både skade og karantene tidligere i sesongen (og han er nå kun ett kort unna ny karantene). Den sterke ballvinneren er savnet på midtbanen når han ikke er med. Det er absolutt også Jed Wallace, men 21-åringen er heldigvis for oss omtrent alltid tilgjengelig. Den offensive midtbanespilleren har 13 mål for oss i år, og han var også vår toppscorer forrige sesong. Andy Awford har selv uttalt at Pompey må være obs på å ikke bli for avhengig av ham offensivt.

Når vi snakker om viktige spillere kan vi heller ikke komme utenom nykommer Matt Tubbs. Han har kun scoret ett mål etter at han signerte i januar, men han er hardtarbeidende, flink til å holde ballen, beveger seg godt og et uromoment på topp. Han er vårt klare førstevalg på topp.

Kort fortalt er nok hovedårsakene til at Andy Awford igjen får resultater at han nå har sine sentrale spillere tilgjengelige, han gjør ikke flere endringer på startelleveren enn nødvendig og det er dermed stabilitet i både valg av formasjon og spillere. 

{flike}

james dunne99
James Dunne (t.h.) har vist seg som en nøkkelspiller på Pompeys midtbane.